Connect with us

Анализи

Finance Think: Капиталните инвестиции и понатаму забележуваат значајна подреализација

Објавено

на

Во првата половина од 2018 година, реализацијата на капиталните инвестиции на државата изнесува 16.6% од буџетираните капитални инвестиции. Со тоа, капиталните инвестиции и понатаму забележуваат значајна подреализација.

Тенденцијата на подреализација на капиталните инвестиции е присутна во последната деценија (Слика 1). Во однос на последниот ребаланс на буџетот во секоја од набљудуваните години, реализацијата на капиталните инвестиции секогаш се движеше помеѓу 80% и 90%, додека во однос на првично планираната сума, помеѓу 50% и 60%.

Забавувањето на реализацијата на клучни капитални инвестиции на државата (првенствено автопатиштата) е главната причина за големата подреализација во првата половина од 2018 година. Ова забавување има клучна рефлексија врз вкупниот економски раст во Македонија, со оглед дека капиталните инвестиции на државата се важна детерминанта на заживувањето на економската активност.

pastedGraphic.png

Слика 1 (Извор: Министерство за финансии)

Сепак, подреализацијата на износот во првата половина од 2018 година е под износот на подреализациите од претходните години. Со предвидената динамика на реализација и имајќи ги предвид претходните искуства за благо забрзување на реализацијата на капиталните инвестиции кон крајот на годината, износот на искористување на капиталните инвестиции ќе достигне до 40% од првичниот буџет (Слика 2).

pastedGraphic_1.png

Слика 2 (Извор: Министерство за финансии)

Оттука, неминовно е дека ќе дојде до потребата да се реализира претходната практика на ребаланс на буџетот со цел пренамена на средствата кои е очигледно дека ќе останат неискористени до крајот на годината.

Finance Think го повикува Министерството за финансии да:

  • Ја информира јавноста што е клучната слабост во реализацијата на капиталните инвестиции (несоодветно планирање, погрешна приоритизација, недоволна техничка подготовка и сл.) и да се заложи за нивна што поголема реализација до крајот на годината;
  • Ја информира јавноста за што ќе бидат реалоцирани вишокот средства со извесниот ребаланс на буџетот и како тие ќе придонесат за динамизирање на економскиот раст.

Finance Think го повторува ставот во врска со капиталните инвестиции изразен во повеќе наврати (на пример, види ФТ Став бр.15 за реализацијата на капиталните инвестиции на државата во 2016 година од 27 Јануари 2017). Имено, Владата на РМ и Министерството за финансии е неопходно:

  1. Да го ревидираат методот на проектирање на капиталните расходи во Буџетот. Циклусот на планирање на капиталните инвестиции (повеќегодишен) е многу подолг од циклусот на планирање на тековните трошења (едногодишен), што е во полза на намалување на грешката при проектирање;
  2. Да ја напуштат политиката на свесно првично проектирање повисоки износи на капитални расходи и нивно следствено кратење со ребаланси на Буџетот во текот на календарската година, што беше одлика на водењето на фискалната политика порано;
  3. Да отпочнат широка експертска дебата за намената и ефикасноста на потрошените средства и соодветно приоритизирање. Дури и при редуцирање на т.н. непродуктивни инвестиции, што е карактеристика на фискалната консолидација отпочната од оваа влада, Македонија нема капацитет да ги финансира сите продуктивни инвестиции одеднаш, па потребен е општествен консензус околу нивната приоритизација. Ваквата дебата треба да потекне од самото Министерство за финансии, со соодветна студија за тоа какви и кои капитални инвестиции и се потребни на Македонија, и со вклучување на сите засегнати страни, првенствено бизнис заедницата, како и академската и граѓанската заедница.

Во однос на општата кондиција на буџетот, реализацијата на останатите приходи и расходи е коректна, и Finance Think го поздравува опстојувањето на патеката на фискалната консолидација во делот на тековните трошоци. Ребалансот на буџетот ќе овозможи нивелирање на буџетските проекции (натфрлање на прибирањето на данокот од добивка и увозните давачки и потфрлањето кај персоналниот данок од доход и ДДВ).

Анализи

НЛБ, Стопанска и Комерцијална остварија над 70 милиони евра профит за шест месеци

Објавено

на

Дека за банките во Македонија “нема зима” доказ се објавените финансиски извештаи од најголемите три банки, НЛБ, Стопанска и Комерцијална. Согласно билансите, големата банкарска тројка и нејзините вработени успеале за шест месеци да прокнижат профит од неверојатни 70 милиони евра. (more…)

Продолжи со читање

Анализи

По турската лира паѓа и руската рубља

Објавено

на

Рубљата остро се амортизираше – на отворањето на московската берза денес, па така еден долар беше разменет за над 68 рубљи и еврото за повеќе од 76 рубљи.

Индексот на акции РТС падна за 0,9%, објави Би-Би-Си.

Аналитичарите  руската валута  велат дека е под притисок последните денови. В петокот таа  падна на психолошката  граница от 67 рубљи за долар.

Хасет: Падот на лирата е знак дека Турција има проблеми со економија

Основен фактор за обезвреднување  на рубљата се американските санкции, но има влијание и падот на турската лира.

Продолжи со читање

Анализи

Која е Тирана Банка и зошто Комерцијална Банка ја купи?

Објавено

на

Од извештајот на независната ревизија на „Делоит Албанија“ направена во мај годинава се гледа дека „Тирана Банк“ има акумулирана загуба од 33,2 милиони долари заклучно со крајот на 2017 година. Од достапните податоци се гледа дека „Комерцијална банка“ ќе учествува во купување на значајно помала банка во соседната држава. Лани „Тирана Банк“ завршила со добивка од 4,7 милиони долари. Тоа во споредба со 2016 година е солиден прогрес затоа што преклани „Тирана банк“ завршила со загуба од 4,7 милиони евра.

Податоците за клучните приходи покажуваат дека лани „Тирана банк“ имала нето приходи од камати и од надоместоци вкупно 18,83 милиони долари. Имено, лани од камати банката има приход од 17 милиони долари и тие бележат пад од 3 милиони долари во споредба со 2016 година. Нето приходите од камати изнесуваат 15,2 милиони долари и тие се за 1,5 милиони долари односно за 10 отсто пониски од 2016 година. Кај провизиите трендот бил растечки. Бруто приходот од провизии и надоместоци е 3,82 милиони долари и бележи раст од 45.000 долари во однос на 2016 година. Нето приходот од провизии и надоместоци е 3,63 милиони долари и бележи раст од 27.000 евра во однос на претходната година. Најголеми расходни ставки се: останатите оперативни трошоци и трошокот за вработени. Првата ставка носи 8,5 милиони долари, а втората 5,7 милиони долари. Трошоците во однос на двете ставки растат во однос на 2016 година. И кај двете растот е за по околу 900.000 долари.

Депозитната база на „Тирана банк“ е околу 550 милиони долари и во однос на 2016 година е намалена за над 23 милиони долари. На другата страна заемите дадени на банките биле на ниво од 239 милиони долари што е раст за околу 37 милиони долари во споредба со 2016 година. Заемите кон коминтентите на крај на 2017 година се на ниво од 24,04 милиони долари и тие бележат раст од 10,8 милиони долари.

„Комерцијална банка“ најави дека ќе учествува во купување на албанската банка „Тирана Банк“ заедно со групацијата „Балфин Груп“. „Тирана Банк“ е прва приватна банка основана во Албанија во 1996 година. Доминантен акционер на оваа банка е грчката „Пиреус банка“ која всушност и ќе биде продавач на акциите на новите сопственици. Од „Комерцијална банка“ соопштија дека продажбата ќе се реализира преку трансакција откако ќе биде одобрена од регулаторните тела на двете држави.

Продолжи со читање
P2_P_MK_300x250
[ccpw id="39761"]

Популарно

Copyright © 2018 bankarstvo.mk. All Rights Reserved. Developed by Digital Orange