Connect with us

Странски банки

Credit Suisse планира да отпушти 6.500 вработени во 2017

Објавено

на

Швајцарската банка, Credit Suisse, забележа нето загуба од 2,44 милијарди швајцарски франци во 2016 година, што беше поттик за извршниот директор на банката да направи преокрет во работата на банката.

Банката со седиште во Цирих најави дека во 2017 година планира да отпушти околу 6.500 вработени, по укинувањето на 7.250 работни места во 2016 година, а со тоа би се приближила до зацртаниот план за заштеда.

 

Банката верува дека е во добра позиција да продолжи со напредокот на нејзината програма за реструктуирање во 2017 и 2018 година.

 

Во четвртото тромесечје од 2016 година, Credit Suisse имаше нето загуба од 2,35 милијарди швајцарски франци, најмногу како резултат на договорот да исплати 2 милијарди долари поради тужбите од страна на американските власти за продажба на лоши хипотекарни хартии од вредност, кои ја предизвикаа светската финансика криза во 2008 година.

Странски банки

Русија го урна рекордот во количеството на резерви на злато

Објавено

на

Русија го урна рекордот во количеството на златни резерви кои надминаа 618,2 милијарди долари. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

Шпаркасе банка добива екслузивно право да издава картички на Дајнерс Клуб!?

Објавено

на

Шпаркасе банка потпиша договор за купување на “Erste Card”, која во Словенија има ексклузивно право да издава картички на Дајнерс Клуб и да склучува договори за прифаќање картички на продажните места, пренесува „Bonitet.com”. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

Како рускиот банкарски гигант стана највредна европска банка!?

Објавено

на

На 7-ми октомври, „Sber“ (порано позната како „Sberbank“) стана највредната банка во Европа. Претходно, првото место го држеше британската „HSBC“, објавија руските медиуми. (more…)

Продолжи со читањеПопуларно