Connect with us

Странски банки

Commerzbank ќе затвори повеќе од половина од своите филијали низ Германија!?

Објавено

на

Според „Börsen-Zeitung”, извршниот одбор на германската „Commerzbank AG” планира да затвори повеќе од половина од 1.000-те филијали низ целата земја до крајот на 2023 година. Покрај тоа, се планира да се намалат речиси 10.000 работни места од вкупно 32.792 колку што во моментов брои германскиот банкарски гигант.

Овие кратења беа најавени уште минатата есен. Потоа, банката најави дека ќе затвори 200 филијали и ќе намали околу 4.300 работни места, што требаше делумно да се компензира со отворање на околу 2.000 работни места на други позиции.

Според весникот, програмата наречена „пресврт“ е на агендата на Надзорниот одбор денес по кадровски прашања, по што ќе се одржи дискусија.

Како што може да се заклучи, концептот на Извршниот одбор за неколку места се однесува на стручното мислење кое сојузната влада, како најголем акционер на „Commerzbank AG”, го нарача од консултантската компанија „БЦГ” во 2019 година.

Сепак, досега, федералната влада го задржа извештајот „под клуч“, без да преземе поконкретни чекори.

Странски банки

Странците во црногорските банки чуваат 747 милиони евра депозити

Објавено

на

На крајот на јуни годинава, нерезиденти и странци имале 747 милиони евра депозити во банките во Црна Гора. Во исто време, вкупните депозити на граѓаните и фирмите изнесувале 33 милијарди евра. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

„Intesa Sanpaolo” оствари нето-добивка од 2,56 милијарди евра во првата половина на 2020 година

Објавено

на

Управниот одбор на меѓународната банкарска групација „Intesa Sanpaolo”, во чии рамки делува „Banca Intesa”, го одобри консолидираниот полугодишен извештај на 30 јуни 2020 година. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

Заборавете на доларот, купувајте злато! Цената на овој скапоцен метал допрва ќе расте

Објавено

на

Тековната финансиска политика на американските власти ја поткопува довербата во доларот и ги принудува инвеститорите да купуваат злато што е можно поактивно. Ваквиот коментар го објави една од најголемите светски инвестициски банки во светот, „Goldman Sachs“, пренесува „Bloomberg“. (more…)

Продолжи со читање

Популарно