Connect with us

Лични финансии

Бизнис бар: Како да давате совети без да изгледа дека шефувате

Објавено

на

Убаво е да им понудите зборови на мудрост на оние во вашите најблиски кругови, но границата помеѓу искреното давање совети и изгледот на сезнајко може да биде мала. Дури и ако вашиот совет е побаран или добредојден, сепак може да биде незгодно бирањето на вистинската порака. Уште покомплексно е да го понудите вашиот совет ако не се побара.

Еве како да давате совети без да изгледа како шефување:

1. Побарајте дозвола

Запрашајте го лицето дали сака ваш совет. Барањето дозвола дава можност на друга личност да прифати или одбие.

Покрај тоа, барањето дозвола пренесува емпатија и подготвеност да помогнете, но исто така и свесност дека вашата помош можеби не е добредојдена.

Ако ви е кажано „не“, најдобро е да го почитувате тоа и да не го нудите вашиот совет.

2. Бидете внимателни на вашиот тон

Не е само тоа што го зборувате, туку и како го зборувате. Кога давате совет на некого, тоналитетот и јазикот на телото честопати се исто толку важни како и пораката што се доставува.

3. Избегнувајте психоанализа

Ако нудите совет на пријател или член на семејството, најдобро е да ги одржите советите поедноставни и да се обидете да избегнете да зборувате за потенцијални трауми на минатото.

Придржувајте се до темата и вашите точки без да судите или да се обидете да ги анализирате.

Текстовите авторски се пишувани на веб страната biznisbar.mk и се објавуваат на веб страната bankarstvo.mk како дел од соработката помеѓу Бизнис Бар и Банкарство.

LinkedIn – Бизнис Бар

Instagram – Бизнис Бар

Facebook – Бизнис Бар

Лични финансии

Дали парите може да ја купат среќата!?

Објавено

на

Ова тврдење е старо колку и светот, дури и кога немало пари во оптек. Со размена на стоки, луѓето се обидуваа да се осигурат себеси и своето семејство на најдобар начин, бидејќи тоа е во човечката природа. (more…)

Продолжи со читање

Лични финансии

Работа од дома: Пет грешки кои ѝ пречат на вашата кариера

Објавено

на

Во 2020 година, многу вработени навикнати да работат во канцеларија беа принудени да се префрлат на работа од дома. Затоа, прашањето е крајно релевантно денес: дали е реално да напредувате во вашата кариера додека работите од дома? Експертите споделуваат мислења во студијата на „Мари Клер“ кои грешки не треба да се прават во комуникацијата со раководството и како да се изгради вистинската стратегија за работа што ќе ви помогне да добиете унапредување со работа од далечина. (more…)

Продолжи со читање

Лични финансии

Едноставни правила за успех

Објавено

на

Градење бизнис и претприемништво бара уникатен талент и љубов кон вашата кариера. Станува збор за можност и способност да го откриете вашиот сон. (more…)

Продолжи со читање

Популарно