Connect with us

Странски банки

Barclays објави профит од 1,9 милијарди долари

Објавено

на

Поддржана од силната трговска активност со акции во трите месеци до крајот на јуни, меѓународниот оддел на „Barclays“ најави раст на годишна основа на добивката пред даноците и на приходите. Ова ги засилува мотивите на банката да вложи средства во инвестициското банкарство, а не да се откаже од него.

Стабилното претставување на инвестициското банкарство, кое наликува на силните резултати од трговија на американските конкуренти, придонесе до раст од над 10% на приходите на „Barclays“. Приходите се подигнале малку и во британската единица и сето тоа резултираше со здрав профит пред даноците по загубата во минатата година.

Оперативните трошоци на групата се намалиле за 2,6%, а пониските судски трошоци и помогнале на банката да постигне нето добивка од 1,2 милијарди фунти – со повеќе од една третина над очекувањата на аналитичарите и наспроти загубата од 1,4 милијарди фунти за истиот период од минатата година.

Профитот пред даноците пак изнесува 1,9 милијарди фунти, наспроти 659 милиони фунти за вториот квартал од минатата година.

Главниот извршен директор Џес Стејли изјави: „Второто тримесечје нагласува забрзување на темпото на спроведување во „Barclays“. Тоа е бизнис, кој се претставува добро, откако ги решивме предизвиците од изминатата деценија“.

„Barclays“ сепак изјави дека приходите на единицата за трговија со фиксен принос се намалени за 2%, додека оние од трговијата со акции скокнаа за 32%.

Странски банки

Акциите на словенечката НЛБ се прикажани на берзите во Љубљана и Лондон

Објавено

на

Со котација на акции на берзата, постапката за јавна понуда на акциите на НЛБ е завршена. Банката сега е во голема мера дисперзирана и државата има контролен удел. Во процесот на јавна продажба, државата продала 11.818.181 или 59,1% од сите акции на НЛБ по цена од 51,5 евра. Со воведувањето на специјалната опција за стабилизација, уделот може да се зголеми на 65%, а средствата за државата да достигнат 669,5 милиони евра. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

Раст, иновации и предизвици на банкарскиот сектор во Обединетите Арапски Емирати

Објавено

на

Обединетите Арапски Емирати забележаа постојан економски раст во последните шест години. Годишниот раст на домашниот производ од 2010 година е на ниво од 4,4%, со кулминација во 2012 година кога се забележува раст од 7,2%. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

Франција бара од швајцарска банка 1,6 милијарди евра отштета поради перење пари

Објавено

на

Француската држава, странка во судскиот процес против големата швајцарска банка УБС во Париз, побара „отштета од 1,6 милијарди евра“ за да го санкционира големиот „систем за измама и перење пари“.

(more…)

Продолжи со читање
P2_P_MK_300x250

Популарно

Copyright © 2018 bankarstvo.mk. All Rights Reserved. Developed by Digital Orange