Connect with us

Интервјуа

Нора Алити: Неопходни се информации за инвеститорите и понудената заштита

Објавено

на

Секогаш на страната на корисниците, ја подигнуваме конкуренцијата во банкарскиот и финансискиот сектор. Во кампањата иницирана од Банкарство.мк се вклучува Нора Алити претседател на Комисија за хартии од вредност. Алити ја препознава улогата на навременото и квалитетно информирање на инвеститорите, за можностите кои ги нуди пазарот на капитал и нивната заштита.

Информирањето и комуникацијата со јавноста е предуслов за транспарентност на пазарот на хартии од вредност, а улогата на медиумите во тоа е исклучително важна. Банкарство.мк е веб портал кој ги пренесува нашите активности како регулатор и со тоа помага инвеститорите да се информираат за случувањата на пазарот на хартии од вредност и заштитата која им се обезбедува” – вели Нора Алити претседател на КХВ.

Кампањата продолжува со цел зголемување на достапните податоци и поттикнување на конкуренцијата.

Финансиско информирање достапно за секој, за подобри услуги за клиентите. Заедно до поефикасни и покомпетитивни финансиски и банкарски институции.

Интервјуа

Диомидис Николетопулос: Стопанска банка го прави точно тоа што најдобро знае да го прави, ја поддржува економијата работејќи заедно со луѓето и компаниите!

Објавено

на

„Во врска со каматата што ќе продолжи да се пресметува за време на одложениот период…Би сакал да објаснам дека нема друг начин да се постапи затоа што парите имаат своја цена и штом на депозитите пресметуваме и исплаќаме камата, истото треба да се случува и кај кредитите. Ако запреме, тоа нема да биде никому од корист, и секако е надвор од било која монетарна или банкарска логика. Различните интереси на клиентите, од една страна на оние кои депонираат, односно штедат а на друга на оние кои позајмуваат, е главната причина зошто банките постојат и преку овој приход се заштитува позицијата на банките, кои потоа можат да продолжат да кредитираат за потребите на економијата.“, рече претседателот на Управниот одбор и Генерален Извршен директор на Стопанска банка АД – Скопје, во интервју за „Капитал“. (more…)

Продолжи со читање

Интервјуа

Глигор Бишев: Банките се јавно добро. Кога тие се здрави и стабилни, целокупното општество е здраво и просперитетно

Објавено

на

„Банките се јавно добро. Кога тие се здрави и стабилни, целокупното општество е здраво и просперитетно. Нестабилен и руиниран банкарски сектор води кон длабока и долгорочна рецесија и исклучување на земјата од приливот на капитал од странство.
Како јавно добро, обврска на сите нас е да ја сочуваме неговата стабилност, особено тоа е наша обврска, на менаџерските тимови на банките.“, рече претседателот на Управниот одбор и генерален извршен директор на Шпаркасе Банка Македонија АД Скопје, како претставник на Македонската Банкарска Асоцијација во емисијата „Економски магазин“ на АЛСАТ ТВ. (more…)

Продолжи со читање

Интервјуа

Билал Суџубаши: Следете ги препораките, Халкбанк е тука за сите вас бидејќи сите сте важни!

Објавено

на

Свое обраќање до клиентите, вработените и целокупната јавност имаше главниот извршен директор на Халкбанк АД Скопје, г-дин Билал Суџубаши.

(more…)

Продолжи со читање

Популарно