Connect with us

Странски банки

„Bank of England” ја зголеми основната каматна стапка со што ја зголеми загриженоста за рецесија

Објавено

на

Банката на Англија одлучи да ја зголеми референтната каматна стапка најмногу во последните 27 години, по што најави дека Велика Британија во последниот квартал од оваа година ќе влезе во рецесија, која ќе трае до крајот на следната година.

Соочена со инфлацијата која веќе надмина 13 проценти на годишно ниво, Банката на Англија одлучи да ја зголеми референтната каматна стапка на 1,75 проценти, јавува „BBC”.

Гувернерот Ендрју Бејли рече дека знае дека ќе биде многу тешко да се намалат трошоците за живот во сегашните околности, додавајќи дека ќе беше полошо доколку не ги зголемат каматните стапки.

Тој посочи дека главната причина за високата инфлација и намалениот економски раст е големиот пораст на цените на енергенсите предизвикани од војната во Украина.

Бејли рече дека просечните трошоци за енергија на домаќинството ќе достигнат 300 фунти во октомври.

Очекуваната рецесија ќе биде најдолга од 2008 година, кога британскиот банкарски систем се соочуваше со колапс, а пласманот на кредити беше сведен на нула.

Банката на Англија верува дека рецесијата сега нема да биде толку длабока како пред 14 години, но може да трае исто толку долго.

Домашни банки

Европската банка за обнова и развој (ЕБОР) ја поставува основата за да стане главен акционер на ProCredit Holding AG & Co. KgaA

Објавено

на

На 17 март, со потпишувањето на два договори за купопродажба на акции меѓу Европската банка за обнова и развој (ЕБОР) и Меѓународната финансиска корпорација (ИФЦ), членка на Групацијата на Светската банка, се постави основата за промена на составот на главната акционерска база на ProCredit Holding AG & Co. KGaA (ПроКредит Холдинг). (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

Банкарскиот сектор се стабилизира, берзите растат втор ден по ред

Објавено

на

На европските берзи утринава цените на акциите пораснаа втор ден по ред, најмногу во банкарскиот сектор, кој закрепнува по серијата мерки на централните банки за стабилизирање на секторот. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

Европската централна банка (ЕЦБ) ги зголеми каматните стапки за 0,5 процентни поени со цел да ја намали инфлцијата

Објавено

на

Европската централна банка (ЕЦБ) зголеми три клучни каматни стапки, за 0,5 проценти со цел да го намали нивото на инфлацција. (more…)

Продолжи со читање

Популарно