Connect with us

Странски банки

Bank of America советува – купувајте злато, неговата вредност драстично ќе се зголеми

Објавено

на

Аналитичарите на „Bank of America” сметаат дека времето работи за златото. „Како врвен чувар на вредност, цената на златото се покажаа како мошне успешна во текот на изминатите 15 месеци, растејќи со над 10%, откако Федералните резерви ја вратија својата монетарна политика во јануари 2019 година“, пишуваат експертите предводени од Мајкл Видмер.

„Големината на главните биланси на централната банка на Америка е стабилна на околу 25% од БДП во текот на последната деценија, исто како и цената на златото“, се додава во анализата.

„Како што нагло се зголемуваат договорите за економски перформанси, двојно се зголемуваат фискалните трошоци и билансите на централната банка, па така цврстите валути можат да се најдат под притисок, а инвеститорите ќе целат кон златото. Значи, ние ги ставаме нашите прогнози на пазарот и сега проектираме просечна цена на златото од 1.695 американски долари за унца во 2020 година и 2.063 долари за унца во 2021 година. Ние ја зголемивме нашата целна цена на златото од 2.000 на 3.000 американски долари за унца“, се вели во анализата на аналитичарите на „Bank of America”.

Инвеститорите кои бараат заштита од економскиот пад и насочената рефлексија на економијата преку фискални и парични стимулации, ќе се свртат кон златото поради безбедност.

Или како што пишуваат аналитичарите од „Bank of America”: „Федералните резерви не можат да печатат злато“.

Странски банки

JP Morgan Chase е доминантна банка на пазарот на благородни метали

Објавено

на

Во текот на 2020 година, „JP Morgan Chase” имаше рекордни приходи од трговијата со скапоцени метали, околу една милијарда долари и далеку ги надмина своите ривали. (more…)

Продолжи со читање

Домашни банки

#EdgarsChristmas (Божиќот на Едгар): Посебна божиќна реклама за оваа невообичаена година

Објавено

на

Веќе трета година по ред, Групацијата Ерсте подготви анимирана реклама посебно наменета за божиќните празници, што несомнено ќе Ви го привлече вниманието со својата креативност. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

Светска банка обезбеди 12 милијарди долари за борба против Ковид-19

Објавено

на

Светската банка издвои 12 милијарди долари за набавка и дистрибуција на вакцина против коронавирусот, како и за тестови и лекови за борба против ковид-19, рече претседателот на Светска банка Дејвид Малпас на состанокот на министрите за финансии на Г20 и централните банки во петокот. (more…)

Продолжи со читање

Популарно