Connect with us
P2_P_MK_1600x400

Останато

ASAP победи на првиот Betapitch натпревар на македонските стартап компании

Објавено

на

Решение за компании кои имаат потреба од носење критични одлуки за многу кратко време, насловено како ASAP, е победник на првиот Betapitch настан во Македонија, кој вчеравечер се одржа во Центарот за трансфер на технологии и иновации – ИНОФЕИТ при Факултетот за електротехника и информациски технологии во Скопје.

Уште две други стартап компании, Vapour Apps и Intelory, со своите креативни решенија беа наградени со менторство кое ќе продолжи во Германија.

„ASAP претставува решение за сите компании кои имаат потреба од донесување критични одлуки за многу кратко време. Нашите природни клиенти се фaбриките, енергетските компании и компаниите кои нудат комуникациска инфраструктура. Во моментов, ASAP може да извлекува знаење преку брза анализа на сензорски податоци (мерења), географски податоци (локации) и текстуални податоци (twitter)“, вели Горан Стојановски од компанијата „Елевејт-Глобал“.

Победникот на овој натпревар на македонски старт ап компании учествува на BETAPITCH Global & Investors Day во Берлин, кој ќе се одржи на 15 ноември 2018 година.

„На настанот во Берлин очекуваме успешна презентација и почеток на преговори со компании кои работат на пазарите во западна Европа. За нас, од исклучителна важност е да поставиме стратешко партнерство со овие компании и заедно да им помогнеме на нашите клиенти да ги носат вистинските одлуки брзо, со помош на ASAP“, додава Стојановски.

На натпреварот се претставија 13 македонски стартап компании кои со свои решенија и иновации ги изненадија судиите, меѓукои и главниот оперативен директор на берлинската стартап сцена „Бетахаус“. Комисијата го проценуваше технолошкиот и бизнис потенцијалот на идеите на учесниците. Од 1-ви до 6-ти октомври 2018 година, претставниците на компаниите добија менторска поддршка од глобални и локални специјалисти, како поддршка за унапредување на бизнис концептот и на презентациските вештини.

„Важно е што на натпреварот има и хардверски и софтверски решенија, што докажува дека македонската стартап сцена е еднакво интересна, важна и квалитетна и за Германија и за глобалниот пазар. Посебно ме радува фактот што меѓу нив, 5 доаѓаат од УКИМ составени од студенти и професори, што повторно укажува на фактот дека и нашето образование е квалитетно и конкурентно. Поддршката не застанува тука, односно менторството продолжува сé додека не се добие најдобрата финална верзија на проектот. Сите кои се претставија се фокусирани на технолошкиот развој“, додава Александар Стамболиев од Фондацијата „проф. д-р Димитар Стамболиев“.

„Betapitch е локален настан кој патува низ целиот свет преку развиен и нов екосистем за старт ап компании. Поврзувањето значи поддршка во градењето екосистем и негово вкрстување на глобално  ниво. Победничкиот тим од локалниот бетапич ќе дојде во Берлин да застане на Betapitch Global stage и да се натпреварува за парична награда, патување до Долина и партнерски награди меѓу другите. Глобалниот Betapitch не е само да се биде на сцената, туку е дел и од Денот на Инвеститори, предводен од Betahaus каде што се натпреваруваат повеќе од 100 стартапи со инвеститори, корпорации и професионалци од индустријата. Прв пат сме во Скопје и се надевам дека соработката ќе продолжи“, вели Ива Јанковиќ од Бетахаус.

Овој настан Betapitch се одржува во 15 различни градови низ целиот свет, вклучувајќи го и Скопје. Локални партнери за Македонија се Фондацијата проф. д-р Димитар Стамболиев и Центарот за трансфер на технологии и иновации – ИНОФЕИТ при #ФЕИТ/УКИМ.

Останато

7% од кредитоспособните лица, лани зеле брз кредит

Објавено

на

Граѓаните се заинтересирани за услугите на финансиските друштва, познати како брзи кредити. Земаат просечно меѓу 200 и 400 евра кредит, а во минатата година седум отсто од кредитоспособното население во земјава било опслужено од овие финансиски друштва. Од година во година секторот расте, а за поголема сигурност за потрошувачите дел од овие друштва што работат во земјава формираа Асоцијација на финансиски друштва. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Сузбивање на сивата економија е можно со здружена стратешка акција

Објавено

на

Проектот на УСАИД Партнерство за подобра бизнис регулатива одржа форум на тема: „Механизми за елиминација на сивата економија, имплементација и очекувани резултати“, во организација на Сојуз на стопански комори на Македонија. На високо ниво, претставниците на Владата, домашни и странски експерти, професори и истакнати стопанственици дискутираа за најголемите предизвици на компаниите во борбата со сивата економија, конкретни решенија за нејзино сузбивање како и очекуваните ефекти за стопанството и економијата од воведување  на нерегистираните субјекти во системот. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Фондовите од вториот пензиски столб управуваат со милијарда евра на 490.000 идни пензионери

Објавено

на

На крајот на минатата година во двата отворени задолжителни фонда од вториот пензиски столб – КБ Прв пензиски фонд и Сава пензиски фонд членуваа вкупно 490.035 идни пензионери на кои од личниот доход им се издвојуваат средства во задолжителните пензиски фондови. На крајот на 2018 година тие управуваат со безмалку 1 милијарда евра средства на своите членови колку што се собрани во 13те години, односно од почетокот на пензиската реформа во 2006 година. Иако на самиот почетокот на реформата, стартната позиција на двете друштва беше иста, сепак КБ Прв пензиски фонд сега има повеќе членови, поголемо пазарно учество и управува со повеќе средства во споредба со другиот фонд, односно управува со портфолио кое е поголемо за околу 62 милиони евра. (more…)

Продолжи со читање
Unibanka_banner_300x250

Популарно

Copyright © 2018 bankarstvo.mk. All Rights Reserved. Developed by Digital Orange