Connect with us

Компании

Apple е првата компанија чија пазарна капитализација надмина 3.000 милијарди евра

Објавено

на

Американскиот технолошки гигант „Apple“ објави дека стана првата компанија во историјата која достигнала пазарна капитализација од 3.000 милијарди долари.

Акциите на производителот на Ајфон накратко пораснаа за околу три отсто вчера, на 182,88 долари, со што компанијата за првпат ја турка над границата од 3 трилиони долари. Тоа значи дека пазарната капитализација на „Apple“ се зголемила за уште 1.000 милијарди долари за помалку од една и пол година.

Во август 2018 година, „Apple“ стана првата компанија во историјата која достигна 1.000 милијарди долари. Само во 2021 година, цената на акциите се зголемија за речиси 34 проценти.

На крајот на 2021 година, пазарната вредност на „Apple“ беше 2,91 милијарди долари, што значително го надмина конкурентот „Microsoft” и го врати првото место на рангирањето.

Кратката анализа на среднорочните и долгорочните резултати на акциите на „Apple“, кои котираат на берзата од 1980 година, го покажува долгорочниот успех на компанијата, јави „ДПА”.

Од почетокот на 2002 година, цената на акциите на „Apple“ се зголемени за околу 43.000 проценти, што значи дека инвестицијата од 1.000 долари пред 20 години му донесе на сопственикот околу 430.000 долари. Акциите добија уште поголема вредност откако беа котирани на берзата – кој инвестираше 1.000 долари заработи повеќе од 1,8 милиони долари, пренесува „ДПА”.

Компании

Во тешки околности, раст на приходите и добивката на Групацијата Триглав

Објавено

на

Во тешките околности од првиот квартал од 2022 година, Групацијата Триглав ги зголеми вкупните приходи за 12% (442,9 милиони евра) и го зголеми обемот на бруто полисираната осигурителна премија (407,1 милиони евра) за 10% во споредба со истиот период минатата година. (more…)

Продолжи со читање

Компании

Оглас за вработување во Штедилница Можности

Објавено

на

Градете ја својата кариера и развивајте се како професионалец во областа на кредитирање и финансии со Штедилница Можности. Ако се идентификувате со визијата и мисијата на компанијата и ве интересира кредитирање и финансии, Штедилница Можности вработува: (more…)

Продолжи со читање

Компании

Ванчо Чифлиганец и Адора ќе добијат енормни 3,1 милиони евра дивиденда од Комерцијална банка!

Објавено

на

Во периодот од 01.01-31.12.2021 година Комерцијална банка АД Скопје од своето работење оствари добивка пред оданочување во износ од 2.504,6 милиони денари наспроти 2.067,1 милиони денари во 2020 година, што претставува пораст од 21,2%. Планираната добивка за анализираниот период е реализирана со 127,1%. Данокот на добивка во 2021 година изнесува 200,3 милиони денари, а нето-добивката за годината изнесува 2.304,3 милиони денари, или 20,5% повеќе во однос на минатата година. (more…)

Продолжи со читање


Популарно