Connect with us

Останато

Amazon, Google во судир со големите банки во врска со улогата на ФЕД во побрзо плаќање

Објавено

на

Големите технолошки компании ги повикуваат Федералните резерви да го изградат ‘рбетот за плаќања во реално време во САД, оставајќи ги најголемите банки во државата се повеќе изолирани во нивното спротивставување на идејата.

Amazon, Apple и Google ја објавија својата поддршка за ФЕД да има централна улога во развојот на модернизиран систем кој ќе ги поврзе сите американски банки и кредитните унии. Им се придружија други технолошки компании како што се PayPal, Square, Stripe и Intuit.

Само Федералните резерви можат да послужат како катализатор за навремено плаќање во реално време“, се вели во текстот на технолошките компании во писмо поднесено од страна на трговска група.

За сите детали за регулативата и одлуките на ФЕД можете да проверите тука.

Останато

Работодавачите можат да поднесат барање до УЈП за користење на мерките за субвенции на плата за месец мај

Објавено

на

Од 01.06.2020 до 07.06.2020 година, работодавачите може да поднесуваат Барања за финансиска поддршка за исплата на плата за месец мај 2020 година, односно до 05.06.2020 година Барања за субвенционирање на 50% од придонеси од задолжително социјално осигурување и Барање за финансиска поддршка на самостојните вршители на дејност. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Ангеловска и Танасоски: Грант од Јужна Кореја од 700.000 евра за модерна дигитална Царинска управа

Објавено

на

Со грант средства од 700.000 евра од Владата на Јужна Кореја ќе се поддржи градењето на капацитетите на македонската Царинска управа, особено во делот  на брзите пратки, откривањето на нелегалните финансиски текови, како и анализа на ризикот во е-трговијата. Денеска се одржа состанок за отпочнување на проектот на кој присуствуваа министерката за финансии, Нина Ангеловска, директорот на Царинската управа, Ѓоко Танасоски и делегација од Царинската управа на Јужна Кореја. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Многу сектори делумно работат, финансиската поддршка да продолжи со нови економски мерки

Објавено

на

Сојузот на стопански комори на Македонија апелира на широка консултација и засилување на дијалогот со релевантните институции со цел економските мерки да имаат позитивен ефект врз реалниот сектор и да бидат реално применливи. Во услови на здравствено – економска криза, претпријатијата се соочуваат со предизвик за нивен опстанок, а економијата бележи стрмоглав пад. Особено на удар се претприемачите, малите и средни компании кои се столб на националната економија, кои вработуваат над 80 отсто од вкупниот број вработени граѓани во приватниот сектор и претставуваат 99,8 % од регистрираните правни субјекти. (more…)

Продолжи со читање

Популарно