Connect with us

Компании

Airbnb со поголема заштита на правата на потрошувачите

Објавено

на

Airbnb ги прифати барањата на ЕУ (откако Европската комисија и органите за потрошувачи на ЕУ во јули поднесоа жалба против компанијата), предизвикани од загриженоста дека корисниците можат да бидат збунети со комплицираната структура на цени, кои можат да вклучуваат неочекувани трошоци, како наплата на чистење на крајот на престојот.

Airbnb ќе ги смени условите на користење, па така патниците ќе можат да ги тужат своите домаќини ако некое од правилата е прекршено.

Airbnb се обврза да ја обезбеди вкупната цена на резервациите, вклучувајќи и дополнителни трошоци, како што се услугите и трошоците за чистење. Кога не е можно однапред да се пресмета крајната цена, платформата ќе го извести корисникот дека може да има дополнителни трошоци.

По новите измени на условите за користење, корисниците можат да ги користат сите достапни средства за правна заштита, и поконкретно, за нивното право да поднесат барање против домаќин, во случај да страдаат или да претрпат друга штета. Airbnb јасно ќе им укаже на потрошувачите дека имаат право да поднесат тужба против платформата во судовите во нивната земја на живеење. Исто така, се обврзува да објасни дали понудата е од приватен или професионален домаќин, бидејќи правилата за заштита на потрошувачите се различни во двата случаи.

Airbnb ќе мора да ги информира потрошувачите при одлучувањето за раскинување на договорот или отстранување на содржината и ќе им даде право на жалба и надомест доколку е соодветно.

Компанијата треба да ги претстави овие промени на својата веб-страница до крајот на декември 2018 година за сите јазични верзии на јазиците на ЕУ.

 

Компании

Google воведува наплата за YouTube, Google Play и други услуги – цената ќе ја платат производителите на ЕУ?

Објавено

на

Прв пат во својата историја, Google ќе наплаќа лиценци за телефонски производители во Европа за да ги инсталираат своите услуги, како што се Google Play, YouTube или Gmail.

Денес тоа е невозможно да се замисли Android паметен телефон кој во основа нема Gmail, YouTube, и она што е, секако, најмногу важно – Google Play. По паричната казна од 5 милијарди евра, што Google мораше да ја плати на Европската унија, од компанијата одлучија да свртат нов лист кога станува збор за водење бизнис на територијата на Стариот континент.

Врз основа на истрагата спроведена од страна на регулаторното тело на ЕУ, казната за Google следи откако беше утврдено нарушување на конкуренцијата кога станува збор за Андроид. Тоа е практика на компанијата врз основа на барањата кон телефонски производители и пре-инсталирање на основните услуги на компанијата во замена за бесплатно користење на оперативниот систем. Во прописите, меѓу другото, се наведува дека ваквата политика на Google овозможи на компанијата нефер предност во однос на своите конкуренти на пазарот.

Првиот голем чекор кој ќе го направи Google во својата нова политика за корисници во Европа е почеток за давање на лиценци за производители на мобилни телефони во овој дел на светот, кои се планира да продаде уреди со пре-инсталиран оперативен систен на компанијата за услуги од Mountain View.

Добрата вест е дека Android ќе остане бесплатен за сите.

Продолжи со читање

Компании

Како работат фирмите во Македонија?

Објавено

на

Компаниите што се пазарно ориентирани, а кои се од областа на индустријата, градежништвото, трговијата и останатите услужни дејности, во 2017 година реализирале 6,4% поголем промет и 4,8% зголемена додадена вредност во однос на претходната година, објави вчера Државниот завод за статистика. (more…)

Продолжи со читање

Компании

Тоа што е добро за газдата, не мора да значи дека е добро за купувачот!

Објавено

на

Ryanair е нискобуџетна авиокомпанија и е главен конкурент на WizzAir. Цената на авионската картата кај овие превозници е реално ниска, но ако сакате поголем багаж или да си одберете седиште треба да платите. Всушност, освен основната карта за летот, се останато се наплаќа. Но, почнавме да се прашуваме што доколку вакви цени добијат директорите на овие авиокомпании. За среќа, има вистинска случка со директорот на Ryanair. (more…)

Продолжи со читање
P2_P_MK_300x250

Популарно

Copyright © 2018 bankarstvo.mk. All Rights Reserved. Developed by Digital Orange