Connect with us

Лични финансии

91% од корисниците не знаат што е Open Banking

Објавено

на

Дури и кога е објаснето поимот, само 41% од корисниците се заинтересирани и само 11% навистина сакаат длабоко објаснување.

Клиентите од банките најчесто само сакаат сигурно место за својата паричка и, кога добиваат, не бараат многу причини за промена. Фактот дека третина од британските клиенти не користат онлајн банкарство и две третини не користат мобилно банкарство, покажува дека потрошувачите и понатаму се многу внимателни по технологијата во банкарството. Исто така, и натаму има многу медиуми кои уште фрлаат страв во главите на купувачите за отворено банкарство.

Вашите финансиски информации, како што се податоци за трошоци и каде и колку често влегувате во долгови, се приватни. Информациите се достапни само за вас и вашата банка. Барем вака беше со години, но за да пополека ова се менува во времето на “отворено банкарство”.

Неодамнешното истражување на компанијата Accenture открива дека 85% од испитаниците изјавиле дека поради загриженост од измама избегнуваат размена на финансиски податоци, а 69% изјавиле дека нема да раздадат финансиски податоци со претпријатија кои не се банки.

Интересно е кога разните сервиси бараат од клиентот да го одобрат прашањето дали сакаат да пристапат кон трети страни на нивните банкарски податоци, секако, повеќето ќе речат не. Меѓутоа, ако ги прашате дали сакате да пренесат пари на своите пријатели преку Фејсбук, најверојатно ќе речат да. =

Слично е кога размислуваме за плаќања од мобилни уреди, па кога се прашуваме луѓето дали плаќаат преку мобилни плаќања, многумина мислат дека не го прават тоа. Меѓутоа, ако ги прашате луѓето да купуваат игри во апликацијата на нивниот телефон, многу од нив одговараат потврдно, без да размислат дека токму тоа е мобилно плаќање.

Сепак, бројни мислења се дека отвореното банкарство е добро и им овозможува на банките да им дадат податоци на корисниците на трети страни во форма, во која купувачите им веруваат на апликациите, и кои можат да дадат повеќе искуства од нив на секое време.

Ненамерната последица на отвореното банкарство е дека скоро се со што денес банката се занимава е да биде демократизирана и распоредена на илјадници FinTech фирми и сигурни социјални и комерцијални апликации, од Убер до Старбукс.

Лични финансии

Што претставува каматно-каматниот ефект или попознат како сложена камата?

Објавено

на

Еден од најпознатите научници во историјата, Алберт Ајнштајн ја опишал сложената камата како “Осмо Светско чудо”. Тој додал дека оној кој го разбира овој ефект, заработува многу, тој што не го разбира, подоцна скапо го плаќа. (more…)

Продолжи со читање

Лични финансии

Променете ги навиките и почнете да штедите

Објавено

на

Сликата што ни ја дава статистиката за повисоки плати и ниска инфлација се замаглува ако се обидете да ја наполните кошничката во некоја од домашните продавници и супермаркети. Кога ќе се спореди фискалната сметка и она што сме го ставиле во торбата по пазарењето, неизбежно доаѓа прашањето „Каде ми отидоа парите?“. (more…)

Продолжи со читање

Лични финансии

БИЛ ГЕЈТС: Треба да си поставите 4 прашања за да го оцените квалитетот на вашиот живот

Објавено

на

Бил Гејтс има 63 години. Тој во целост се согласува со фактот дека воопшто не е истата личност која бше кога ја основаше компанијата “Microsoft”. (more…)

Продолжи со читање

Популарно

Copyright © 2018 bankarstvo.mk. All Rights Reserved. Developed by Digital Orange