Connect with us

Останато

8 Факти поради кои Естонија е пред другите земји

Објавено

на

Естонија е земја на Балтичко Море со население од само 1,3 милиони луѓе. И покрај нејзината мала популација, оваа земја може да се нарече една од најиновативните во светот.

На пример, за да учествувате на избори таму, доволно е само да имате интернет и онлајн да го извршите своето право на глас, идентификувајќи се со помош на електронска лична карта, децата започнуваат да учат програмирање уште во основно училиште и благодарејќи на развиената технологија, луѓето заштедуваат значително време… Ова се само дел од придобивките кои ја прават Естонија понапредна од останатите држави.

1. Програмирање во училиште

Во 2012 година Естонија започна пилот-проект за да ги научи децата компјутерско програмирање со оценки од 1 до 12. Дваесет училишта учествуваат во овој проект. Од 6-годишна возраст, децата почнуваат да учат математика и логика за да го применат своето знаење во визуелното програмско опкружување Scratch.

2. Електронски пасоши

Од 2002 година, Естонија почна да дистрибуира електронски лични карти. Тие изгледаат како картичка и го потврдуваат индивидуалниот идентитет во двете реални и дигитални средини. Има информации за граѓанинот вграден во чипот и електронски потпис кој е законски еднаков на рачниот. На картичката може да се приложат различни документи и, кога патуваат во ЕУ, тој функционира и како странски пасош.

3. Гласање без напуштање на домот

Од 2005 година, кога во Естонија се одржаа локални избори, граѓаните на земјата успеаја да гласаат за еден или друг кандидат преку интернет преку потврдување на нивниот идентитет со електронски потпис од нивната лична карта. Естонија беше првата земја која воспостави електронски систем за гласање за парламентарните избори во 2007 година. За време на изборите за Европскиот парламент, 31% од Естонците гласаа преку овој систем.

4. Бесплатен јавен превоз

Во 2013 година, Талин стана првиот град во светот каде што целиот јавен превоз стана слободен за секого. Власта излезе со ова решение за да ги премести граѓаните од своите автомобили во автобуси и тролејбуси. Пред да се отстранат транспортните трошоци, се одржа референдум каде 3/4 од населението на градот гласаа за бесплатен јавен превоз. Една година подоцна, Талинските власти објавија дека поради програмата, интензитетот на сообраќајот на главните улици на градот е значително намален.

5. Држава на стартапи

Според последните податоци, Естонија е рангирана на третото место во Европа во однос на највисокиот број на нови компании по глава на жител: има 31 стартап на 100.000 жители.

Земјата создаде поволни услови за новоформираните претпријатија. Новата регистрација на бизнис трае само 15 минути, и нема данок на добивка за задржаната добивка.

6. Интернетот е достапен насекаде

Можете ли да замислите да се поврзете на интернет додека сте длабоко во шумата? Тоа е можно во Естонија. Можете да се поврзете со бесплатен Wi-Fi во повеќето хотели и јавни места како што се паркови, улички, кафулиња, ресторани, железнички станици, аеродроми, па дури и плажи.

7. Секој може да стане жител на државата.

Секој може да стане е-жител на Естонија без многу напор. Ова им овозможува на другите можност да отворат бизнис таму без посета на земјата, да управуваат со компанија додека патуваат, да потпишуваат документи и да објавуваат даноци. Се што треба да направите е да аплицирате онлајн. Е-престој е особено поволен за бизнисмените, бидејќи тие треба да плаќаат даноци само за средствата кои се преселени надвор од земјата.

Оние бизнисмени кои живеат надвор од ЕУ добиваат одлична можност да основаат нов бизнис во Естонија и затоа отвораат патеки за ЕУ. Ако сакате да станете е-жител, можете да аплицирате тука.

8. Се заштедува многу време благодарение на технологијата.

Денес, во Естонија се достапни 4.000 видови на услуги – од даночна декларација до барање за уништување на шумите. За околу 20 минути, секој Естонец може да отвори нова компанија со лична карта и благодарение на овој систем, луѓето не треба да чекаат во редови, да собираат документи, документи, потписи или поштенски марки. Тие можат да го поминат ова зачувано време на своето семејство и блиски.

 

Останато

Арсовска со висока награда во Дубровник: „Трите К“ – најголем предизвик за претприемачите

Објавено

на

Сојузот на стопански комори (ССК) учествува на 6. Регионален самит на претприемачи кој на високо ниво се одржува во Дубровник, Хрватска. Претседателот на ССК, Данела Арсовска,  учествува на панел сесијата посветена на улогата на деловните организации во развој на претприемништвото  на национално ниво и предизвиците со кои претприемачите се соочуваат. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Градежна комора: Растот на трошоците го диктира растот  на цената на квалитетните станови

Објавено

на

Градежната комора на Македонија информира дека трендот на пораст на трошоците за градежни материјали, но и за вработените во градежните компании се случува во континуитет. Последните податоци на Државниот завод за статистика (ДЗС) само ја потврдуваат состојбата и покажуваат дека трошоците во градежништвото за нови објекти за индивидуално домување во четвриот квартал од минатата година во однос на тој квартал од претходната година, се повисоки за 5,9 отсто, трошоците за материјали се повисоки за 3,2 отсто и трошоците за вработените се повисоки за 13 отсто. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Тевдовски: Бесплатни банкарски сметки за ранливите категории

Објавено

на

Бесплатни банкарски сметки за ранливите категории е предвидено во работната верзија на Законот за платежни услуги и платни системи што го подготвува Министерството за финансии во соработка со Народна банка, најави денеска министерот за финансии Драган Тевдовски на потпишување на Меморандум за финансиска инклузија.

“Работната верзија предвидува сметката со основни функции да биде бесплатна за ранливите категории, односно по закон ќе добијат бесплатни услуги за отворање, водење сметка, уплати и исплати. За останатите потрошувачи, платежната сметка со основни функции ќе биде со разумен надоместок. Ќе напоменам, дека за да се отвори сметката, граѓаните не треба да поседуваат друга сметка со основни функции на свое име, како и дека на оваа сметка нема да можат да одат во минус”, изјави министерот за финансии Тевдовски.

Исто така, се воведуваат решенија во Законот за платежни услуги и платни системи, што ќе доведат до либерализација на пазарот на платежни услуги. Ова ќе придонесе за засилена конкуренција и нови, иновативни начини на плаќање, лесно достапни и со помали трошоци, рече Тевдовски.

Тевдовски посочи дека ова е првиот чекор кон поголема финансиска инклузија, што предвидува сите да имаат пристап до финансиски услуги и тоа на лесно достапен, безбеден начин и под прифатливи цени.

“Придобивките од финансиската инклузија се повисок раст на БДП и помала доходовна нееднаквост. Анализите на Меѓународниот монетарен фонд покажуваат дека преку обезбедување на пристап до сметки, кредити, за жените, за ранливите категории, се овозможува побрз и поинклузивен економски раст. Друга придобивка од финансиската инклузија е дека таа привлекува повеќе луѓе во формалниот сектор, што во фискалниот дел значи повеќе приходи во буџетот. Повеќе приходи во буџетот пак значат подобро здравство, образование, инфраструктура и други јавни услуги”, рече Тевдовски.

Финансиската едукација е исто така значаен инпут во финансиската инклузија, рече министерот за финансии. Тој ги повика заинтересирани училишта кои би сакале да организираат посети за учениците на Министерството за финансии или да им се организираат предавања во училиштата, да се пријават на маилот edukacija@finance.gov.mk.

Продолжи со читање

Популарно

Copyright © 2018 bankarstvo.mk. All Rights Reserved. Developed by Digital Orange