Connect with us

Анализи

65% од населението во САД штеди многу малку или не штеди воопшто

Објавено

на

И покрај ниската стапка на невработеност и порастот на платите, Американците сè уште не штедат многу. Најновото истражување на Bankrate покажа дека 20% од Американците воопшто не заштедуваат ниту еден долар од нивните годишни приходи, па дури и оние што штедат, не заштедуваат многу.

Само 16% од испитаниците велат дека заштедуваат повеќе од 15% од она што го прават, што е генерално препорачливо од експертите. Една четвртина од испитаниците пријавуваат заштеда помеѓу 6% и 10% од нивниот приход, а 21% велат дека заштедуваат 5% или помалку.

Процент на заштеда од годишна плата:

“Со стабилен, значаен дел од работното население што штеди ништо или релативно малку, практично се гарантира дека тие нема да можат да си дозволат скромни трошоци за итни случаи или да се пензионираат”, вели Марк Хамрик, виш економски аналитичар во Bankrate. “Тоа е финансиски загуба” додаде тој.

Причини зошто не успеваат да заштедат пари:

Но, заштеда на пари за пензионирање или штедење во генерална смисла на зборот не мора да биде толку тешко како што изгледа. За почеток, секој што сака да заштеди треба да почне од намалување на трошоците. Може да го разгледате на пример намалувањето на домот и да го намалите данокот на имот на годишно ниво, да ги намалите сметките за намирници или да го направите приоритет да ви биде да го елиминира долгот.

 

 

Анализи

„Finance Think”: Сивата економија во 2020 година намалена во однос на 2006 година

Објавено

на

Сивата економија во 2020 година е намалена во однос на 2006 година, а најголемите намалувања се случиле за време на финансиската криза во 2009 година и по воведувањето на минималната плата во 2012 година, покажува најновото истражување направено од Институтот за економски истражувања и политики „Finance Think”. (more…)

Продолжи со читање

Анализи

Кои се петте најпрофитабилни македонски компании во 2021 година!?

Објавено

на

Македонскиот приватен сектор полека, но сигурно се опорави од пандемијата на Covid-19 вирусот, а доказ за тоа е зголемената профитабилност на компаниите за претходната 2021 година. Македонските компании ја зголемиле добивката за 22,64 проценти во однос на истиот период од претходната година. (more…)

Продолжи со читање

Анализи

АНАЛИЗА: Паѓаат каматите за депозитите и за кредитите – зголемена внимателност од нови задолжувања!

Објавено

на

Банкарската 2022 година започна со пад на каматите и за депозитите и за кредитите. Каматите за штедење остануват под 1%. Во првите два месеци од оваа година на месечно ниво депозитите се намалиле додека кај кредитирањето има раст од 0,9% во февруари, пишува „Порталб”. Податоците покажуваат дека граѓаните и фирмите се задолжуваат со зголемена внимателност – потврда и од банкарите дека во првиот квартал од годинава очекуваат намалување на побарувачката за кредити од страна на фирмите. (more…)

Продолжи со читање


Популарно