Connect with us
P2_P_MK_1600x400

Анализи

60% од клиентите се подготвени да ги споделат своите лични податоци со банките и осигурителните компании

Објавено

на

Повеќе од половина од испитаниците се подготвени да ги споделат своите лични податоци со осигурителните компании и банките за да имаат корист, како што се изработка на персонални понуди и попусти, покажува истражувањето на Accenture, кое опфати вкупно 47.000 учесници на 28 пазари.

Истражувањето опфати неколку возрасни групи и нивоа на приходи. Истражувањето беше спроведено на интернет од мај до јуни 2018 година. Учесниците вклучени во истражувањето мораа да имаат банкарска сметка и најмалку една полиса за осигурување.

“Во Европа, каде што отворените банкарски регулативи ги принудуваат банките да споделуваат податоци со трети страни, клиентите се многу поотпорни на споделување на нивните податоци. Сè уште сме во раните фази на европската револуција за отворенo банкарство и очекувам дека ставовите на потрошувачите ќе евалуираат и ќе се развиваат додека банките инвестираат и нудат порелевантни услуги”, изјави Пјеркарло Гера, виш директор за финансиски услуги во Accenture.

Истражувањето беше спроведено во целиот свет, вклучувајќи 28 земји од Северна и Јужна Америка, Европа, Африка, Азија и Австралија. Еден податок покажува дека желбата на корисници за размена на лични податоци е различен од една земја до друга.

Највисоката подготвеност за размена на податоци со давателите на финансиски услуги е во Кина (67%). Во европските земји, каде што БДП започна да стапува на сила во првата половина од 2018 година, потрошувачите беа повеќе резервирани за споделување на лични податоци.

Анализи

Finance Think: Зголемениот минималец нема да влијае врз работните места

Објавено

на

Владата најави дека се очекува минималната (нето) плата да се зголеми на 13.000 денари, почнувајќи од 1 јули 2019 година. Минималната плата, како инструмент на политиките, беше воспоставена во 2012 година, на тогашното ниво од 8,050 денари (6.263 денари во секторите текстил, кожа и обувки). (more…)

Продолжи со читање

Анализи

Рекордна профитабилност на банките во изминатата 2018 година, но странци го собираат профитот

Објавено

на

Банките во земјава за претходната 2018 година оствариле нето-добивка од работењето во износ од 8,4 милијарди денари или околу 136 милиони евра, што во споредба со претходната 2017 година е зголемување за 27,4%, покажува најновиот годишен извештај за ризиците во банкарскиот сектор на Народната банка. (more…)

Продолжи со читање

Анализи

АНАЛИЗА: Избори и кредитирање – што се случува во банкарскиот сектор?

Објавено

на

Претседателски избори, догодина редовни парламентарни избори а во 2021 та година редовни локани избори – дали сите овие последователни изборни циклуси ќе се рефлектираат и во банкарскиот сектор, конкретно врз кредитирањето и шедењето? По завршување на првиот економски квартал Народната банка ги сумираше резултатите, на месечно ниво ( март/февруари) депозитната база е зголемена за 0,4% а кај кредитирањето порастот изнесува 1.0%, пишува неделната економска анализа на Portalb.mk. Само по основ на потрошувачки кредити граѓаните во банките, на крајот од првото тромесечје должеле 1,3 милијарди евра. (more…)

Продолжи со читање
Unibanka_banner_300x250

Популарно

Copyright © 2018 bankarstvo.mk. All Rights Reserved. Developed by Digital Orange