Connect with us

Лични финансии

6 совети за подобро користење на кредитна картичка

Објавено

на

Повеќето луѓе се согласуваат дека користењето на кредитна картичка за плаќање за секојдневни купувања е паметна идеја. Всушност, кредитната картичка може да биде безбедна, да ви го поедностави животот и притоа да ве награди. Плус, доколку сте одговорни и паметно ја користите, исто така ќе изградите цврста кредитна оценка во банка.

Но, дали навистина го извлекувате најдоброто од пластичното искуство?

Во продолжение ви прикажуваме 7 совети кои треба да ги знаете и применувате при користење на кредитна картичка:

1. Проверувајте го билансот

Информираноста за тоа колку трошите со вашата кредитна картичка е полесно од кога било досега. Можете да го правите тоа преку мобилна или веб апликација или СМС известување.

2. Потрошувачките алатки за анализи овозможуваат држење во рамките на вашиот буџет

Еден од најпознатите потценети онлајн банкарски карактеристики понудени од страна на повеќето издавачи на кредитни картички овие денови е алатка за анализа на трошоците. Ова ви овозможува да видите ефект на тоа колку трошите со вашата картичка во различни категории (ресторани, патувања, општи секојдневни производи, итн.). Обично можете да одберете да го видите ова на месечна основа или да ги разгледате вашите модели на трошење со текот на времето.

3. Плаќањата на долгот на средина на месец може да го подобрат вашиот кредитен рејтинг

Секој месец, издавачот на вашата кредитна картичка испраќа извештај за вашата сметка до кредитното биро. Вклучен во овој извештај е вашата рамнотежа, која се користи за пресметување на вашиот кредитен сооднос.

4. Учествувајте во наградни игри

Ако сте голем онлајн купувач, дефинитивно треба да го користите наградниот центар на вашата кредитна картичка секој пат кога ќе поставите нарачка. Ова е лесен начин да заработите тони дополнителни награди за секој денар што го трошите. И не претпоставувајте дека вашиот издавач не ја нуди оваа можност.

5. Поместувањето на датумот на достасаност може да ви помогне да избегнете недостаток на плаќање

Недостатокот на плаќање со кредитна картичка е лоша вест за вашиот FICO кредитен рејтинг, бидејќи 35% од неа се определува од вашата историја на плаќања. Ако датумот на достасување на вашата кредитна картичка доаѓа во незгодно време во текот на месецот, размислете за префрлување. Обично можете да го направите ова преку интернет или со поставување на повик до издавачот. Овој едноставен потег би можел да оди подалеку кон зачувување на вашиот добар рејтинг.

6. Стратешко прескокнување е најдобриот начин да се максимизираат “наградите„

Користејќи само една картичка со високи награди за лојалност за сите ваши трошоци е добар начин да се добијат многу поени. Секако, ако имате повеќе вакви картички мора да имате добра стратегија за нивно користење.

Лични финансии

Како да заштедиме пари додека патуваме во Европа?

Објавено

на

Секогаш кога патуваме се прашуваме дали сме го организирале патувањето така што цело време ќе се чувствуваме удобно, без да потрошиме цело богатство. (more…)

Продолжи со читање

Лични финансии

Бизнис бар: Корисни совети за оптимизирање на повиците за акција преку е-пошта

Објавено

на

Без оглед на видот на е-поштата, главната цел на секој повик за акција е да ги охрабри луѓето да преземат акција. (more…)

Продолжи со читање

Лични финансии

Бизнис бар: Што е лидер?

Објавено

на

Тоа е толку едноставно прашање, но сепак продолжува да ги збунува дури и некои од најдобрите мислители во бизнисот. Има доста книги за лидерството, но сепак е тешко да се застане за да се дефинира. (more…)

Продолжи со читање

Популарно