Connect with us
P2_P_MK_1600x400

Лични финансии

6 совети за подобро користење на кредитна картичка

Објавено

на

Повеќето луѓе се согласуваат дека користењето на кредитна картичка за плаќање за секојдневни купувања е паметна идеја. Впрочем, кредит е безбеден, удобен и наградува. Плус, ако сте одговорни, исто така ќе се изгради цврста кредитна оценка.

Но, дали навистина го извлекувате најдоброто од пластичното искуство? Еве 7 совети за кредитна картичка, за кои секој треба да знае.

1. Проверувајте го билансот.

Информираноста за тоа колку трошите со вашата кредитна картичка е полесно од кога било досега. Можете да го правите тоа преку мобилна или веб апликација или СМС известување.

2. Потрошувачките алатки за анализи овозможуваат држење во рамките на вашиот буџет

Еден од најпознатите потценети онлајн банкарски карактеристики понудени од страна на повеќето издавачи на кредитни картички овие денови е алатка за анализа на трошоците. Ова ви овозможува да видите ефект на тоа колку трошите со вашата картичка во различни категории (ресторани, патувања, општа стока, итн.). Обично можете да одберете да го видите ова за месечна основа или да ги разгледате вашите модели на трошење со текот на времето.

3. Плаќањата во долгот на средина на месец може да го подобрат вашиот кредитен рејтинг

Секој месец, издавачот на вашата кредитна картичка испраќа извештај за вашата сметка до кредитното бир. Вклучен во овој извештај е вашата рамнотежа, која се користи за пресметување на вашиот кредитен сооднос.

4. Учествувајте во наградни игри.

Ако сте голем онлајн купувач, дефинитивно треба да го користите наградниот центар на вашата кредитна картичка секој пат кога ќе поставите нарачка. Ова е лесен начин да заработите тони дополнителни награди за секој денар што го трошите. И не претпоставувајте дека вашиот издавач не ја нуди оваа можност.

5. Поместувањето на датумот на достасаност може да ви помогне да избегнете недостаток на плаќање.

Недостатокот на плаќање со кредитна картичка е лоша вест за вашиот FICO кредитен рејтинг, бидејќи 35% од неа се определува од вашата историја на плаќања. Ако датумот на достасување на вашата кредитна картичка доаѓа во незгодно време во текот на месецот, размислете за префрлување. Обично можете да го направите ова преку интернет или со поставување на повик до издавачот. Овој едноставен потег би можел да оди подалеку кон зачувување на вашиот добар рејтинг.

6. Стратешко прескокнување е најдобриот начин да се максимизираат “наградите„.

Користејќи само една картичка со високи награди за лојалност за сите ваши трошоци е добар начин да се добијат многу поени. Секако, ако имате повеќе вакви картички мора да имате добра стратегија за нивно користење.

Лични финансии

Продавачите треба да бидат повеќе од продавачи

Објавено

на

Во соработка со Македонската Асоцијација за Продажба во периодот што следи ќе објавуваме текстови кои ќе ви помогнат да ги подобрите продажните вештини, да ја зголемите самодовербата и да го подобрите вашиот продажен ефект. (more…)

Продолжи со читање

Лични финансии

Кој е поуспешен во продажбата: жените или мажите?

Објавено

на

Во соработка со Македонската Асоцијација за Продажба во периодот што следи ќе објавуваме текстови кои ќе ви помогнат да ги подобрите продажните вештини, да ја зголемите самодовербата и да го подобрите вашиот продажен ефект. (more…)

Продолжи со читање

Лични финансии

Одговорете на вечното прашање: На што всушност трошиме пари?

Објавено

на

Управувањето со буџетот ни помага да ги оствариме поставените финансиски цели, да ги заработиме парите коишто ни се потребни на месечно ниво за да го имаме она што го посакуваме и притоа да имаме увид дали сме на добар пат во управувањето со финансиите. (more…)

Продолжи со читање
Unibanka_banner_300x250

Популарно

Copyright © 2018 bankarstvo.mk. All Rights Reserved. Developed by Digital Orange