Connect with us

Лични финансии

5 совети за вашиот бизнис од Џек Ма

Објавено

на

Џек Ма има нето вредност од 40 милијарди долари. Тој го трансформираше B2B пазарот со тоа што ја создаде најголемата B2B платформа во светот, Алибаба. Во слободно време тој е life & business coach.

Прочитајте неколку од неговите најдобри совети за вашиот бизнис.

1. Никогаш не е доцна

„Дури кога имав 40 години, започнав да дознавам што точно сакам да правам. Никогаш во животот не сум помислил дека би сакал да бидам бизнисмен. За сите други работи што сакав да ги работам, бев одбиен. Сакав да станам полицаец и бев одбиен, сакав да служам во КФЦ и бев одбиен“, вели Џек Ма.

2. Неограничени можности

„Овој свет денес е полн со предизвици и можности, пред 2.000 години било полно со предизвици и можности, и сигурен сум дека за 2.000 години ќе се случува истото. Тоа зависи од тоа како гледате на работите. Младите велат дека нема можности, но мислам дека можностите секогаш лежат во предизвиците и во поплаките. Ако можете да го решите еден предизвик, ќе бидете успешни“, вели Џек Ма.

3. Уживајте во патувањето

„Мислам дека животот е патување. Доаѓате на овој свет да уживате во животот, да бидете посреќни и поздрави. Денот кога ќе го напуштите овој свет сакате да кажете дека сте здрави и среќни со вашиот живот, затоа што ако не сте здрави, никогаш нема да бидете среќни“, вели Џек Ма.

4. Најдете луѓе кои се попаметни од Вас

„На почетокот не знаев ништо за технологијата, не знаев ништо за менаџирање. Мора да најдете луѓе попаметни отколку што сте вие. И кога ќе ги најдам, моја работа е да се осигурам дека паметните луѓе можат да работат заедно“, вели Џек Ма.

5. Имајте цел на секоја возраст

„Кога имате 20 до 30 години, треба да се угледате на добар шеф и да се придружите на добра компанија за да научите како правилно да ги правите работите. Кога имате 30 до 40 години, ако сакате сами да направите нешто, само сторете го тоа. Сè уште можете да си дозволите да изгубите, да не успеете. Кога имате 40 до 50 години, мојот предлог е да направите работи во кои сте добри. Кога имате 50 до 60 години, поминете време за да обучите и помогнете при развој на млади луѓе, следната генерација. Кога имате над 60 години, поминувајте време со вашите внуци“, вели Џек Ма.

Лични финансии

Генерали Инвестментс советува: Поголема претпазливост кај акциите од технолошкиот сектор, бидејќи приносите на овие акции уште се над просекот од почетокот на годината

Објавено

на

Портфолио менаџерите во Генерали Инвестментс составија резиме за тековните случувања кои влијаат врз пазарот на капитал и актуелни совети за инвеститорите. (more…)

Продолжи со читање

Лични финансии

Големо финале на Smart Money Talks: Совети за управување со личните финансии

Објавено

на

Успешното управување со личните финансии како и разбирањето на основните финансиски концепти се важни вештини за сите млади. Токму овие и многу други теми се во фокусот на проектот за финансиска писменост на млади кој го спроведува организацијата Глобал Шејперс Скопје Хаб. (more…)

Продолжи со читање

Лични финансии

Генерали Инвестментс советува: Препорачуваме диверзифицирана распределба на средствата во портфолиото во различни класи помеѓу акции, обврзници или пари

Објавено

на

Портфолио менаџерите во Генерали Инвестментс составија резиме за тековните случувања кои влијаат врз пазарот на капитал и актуелни совети за инвеститорите. (more…)

Продолжи со читање

Популарно