Connect with us

Останато

5 методологии за обезбедување финансии за бизнисот

Објавено

на

Еден од начините да се осигурате дека вашиот бизнис расте е со проширување на разни локации. Се разбира, ова може да значи ставање нови продавници во различни делови на земјата.

Меѓутоа, ако немате финансиски средства за да се справите со оваа задача, идеално е да добиете кредит. Пред посетата на заемодавачот, совршено е да се знаат неколку совети за да се осигури дека финансирањето на бизнисот е неопходно.

  1. Креирајте бизнис план.

Подготвувањето за посета со вашиот банкар за позајмување пари е важно. Ова значи обезбедување на писмена документација за тоа како имате намера да го користите кредитот што го добивате.

Креирање на детална листа на трошоците за изградба на локалите е еден од најдобрите начини за добивање на заемот. Одвојте време да се сретнете со градежна компанија и тоа може да ви помогне да добиете точна проценка.

2. Обезбедете референци.

Да можеш да докажеш дека имаш интегритет и да се почитуваш од твоите конкуренти може да биде корисно во добивањето на пари што ви треба. Помислете на најмалку три лица кои со задоволство ќе ве уверат и ќе ги наведете како референци.

Не занемарувај да го додадете целото име, телефонски број и видот на врската што ја имате со овие лица.

3.  Спремете ги сите можни документи.

Убаво прочитајте каква документација банката бара од вас кога аплицирате за кредит. Доколку нешто не можете да пополните или да најдете онлајн, одете до најблиската филијала уште пред да ја поднесете апликацијата за кредит.

4. Проверете го кредитниот рејтинг

Се разбира, најефективниот начин да се осигурате дека ќе го добиете деловниот заем што ви треба е со познавање на вашиот кредитен рејтинг. Од суштинско значење е овој број да биде доволно висок за давателите да се чувствуваат сигурни да ви ги дадат тие пари.

Имајте на ум дека вашиот кредитен рејтинг е одраз на тоа како сте г платиле сметките во минатото. Дали секогаш правите навремени исплати без да доцните? Ако е така, треба да имате висок кредитен рејтинг, и ова е од суштинско значење кога барате заем.

5. Бидете респонзивни

Се разбира, може да има неколку прашања што ќе треба да одговорите или документација што е неопходна за да ја дадете. Многу е веројатно дека вашиот кредитен службеник ќе се обиде да ве контактира по телефон или е-пошта. Од суштинско значење е веднаш да се одговори на овие пораки за да се помогне да се обезбеди вашиот бизнис заем.

За да бидете успешен сопственик на бизнис треба да имате план за финансирање на бизнисот.  Сепак, да се биде подготвен за процесот на заем може да ви овозможи да се чувствувате посигурни во добивање на готовина што ви треба за какви било подобрувања.

Бидете проактивни и контактирајте го вашиот заемодавач денес за да помогнете во започнувањето на овој процес!

Останато

Студентите и младите инженери ќе го подобруваат образованието

Објавено

на

Бордот на Европски студенти на технологија (БЕСТ) Скопје и Асоцијацијата на здруженија на инженери – Инженерска институција на Македонија потпишаа Меморандум за соработка. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Во Русија има се повеќе милијардери

Објавено

на

Во Русија во 2018 година бројот на милијардери е зголемен за пет од лани и сега има 74 според годишниот извештај на банката Кредит Суис. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Комисијата за хартии од вредност во работна посета на Комисијата за хартии од вредност на Словенија

Објавено

на

Претставници на Комисијата за хартии од вредност на Република Македонија заедно со Комисионерката Лиле Делиџакова на 11 октомври, 2018 година беа во работна посета на Агенцијата за пазар на хартии од вредност на  Република Словенија во Љубљана.

Директорот на Агенцијата за пазар на хартии од вредност Г-дин Милош Час  имаше воведно обраќање во кое ги отслика пазарните движења и состојби во Словенија и изрази подготвеност со сите ресурси да и помогне и да ја поддржи  Комисијата за хартии од вредност на Република Македонија при нејзиниот информатичко-технолошки  развој и унапредување на капацитетите.

Потоа, беа реализирани неколку работни сесии со Стручните лица кои го изработиле нивниот Информатички систем за известување и обработка на податоци, преку кој овластените учесници на пазарот ги доставуваат своите финансиски и нефинансиски известувања, кои потоа на соодветен начин и во специфичен формат се обработуваат за потребите на регулаторот.

Овој  систем  содржи компонента за размена на информации и податоци поврзани со трговски трансакции кои се случуваат на пазарите на капитал на сите држави членки на ЕСМА.

Ваквата работна посета која  претставува уште еден  чекор за зајакнување на односите меѓу двете институции  беше договорена уште при првата средба на Претседателот на Комисијата за хартии од вредност на Република Македонија М-р Нора Алити  со нејзинот словенечки колега  Г-дин Милош Час која што  се реализираше  на 27 јуни, 2018 година во Љубљана.

Продолжи со читање
P2_P_MK_300x250

Популарно

Copyright © 2018 bankarstvo.mk. All Rights Reserved. Developed by Digital Orange