Connect with us

Останато

ФЕД ја зголеми основната каматна стапка за 0,25 процентни поени

Објавено

на

Американските Федерални резерви (ФЕД) на својот последен состанок донесоа Одлука за зголемување на основната каматна стапка за 0,25 процентни поени. За ФЕД ова ќе значи зголемување на приходите, но за корисниците на кредитни картички тоа ќе биде зголемување на трошоците.

Корисниците на кредитни картички ќе треба да платат дополнителни 2,4 милијарди долари како резултат на порастот на основната камата. Според статистиката на ФЕД, во моментов вкупниот долг по основ на кредитните картички е 860 милиони долари заклучно со третиот квартал 2018 година.

Ефектите од зголемувањето на основната каматна стапка на ФЕД, потрошувачите ќе ги почувствуваат за 2-3 месеци.

Останато

Од 28-ми започнува етапната исплата на јунските пензии

Објавено

на

Владата на Република Северна Македонија на последната седница ја усвои Информацијата за исплата на пензии за месец јуни 2022 година со задолжување на Фондот на пензиското и инвалидското осигурување на Северна Македонија да ги достави податоците за пензиите до деловните банки најдоцна до 27 јуни. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Инфлацијата во Велика Британија највисока во последните 40 години

Објавено

на

Инфлацијата во Велика Британија се зголеми на 9,1 проценти на годишно ниво во мај, што е највисоко во изминатите 40 години, покажува извештајот објавен од Националната канцеларија за статистика на Обединетото Кралство. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Економиите на САД и ЕУ во пад, расте ризикот од глобална рецесија

Објавено

на

Економиите на САД и на Европската Унија покажуваат значаен пад во јуни, како резултат на порастот на цените за храната, цените на енергенсите и намалената побарувачка на останатите производи и услуги. Со тоа се зголемува ризикот за глобална рецесија. (more…)

Продолжи со читање


Популарно