Connect with us

Криптовалути

Блокчејн технологијата е повеќе од технологија за криптовалути

Објавено

на

Додека поголемиот дел од интернационалното внимание се фокусираше на криптовалутите и поврзаноста на вредноста на овие средства, дистрибуираните мрежи на “ledger” (секоја “Главна книга”), технологијата е одговорна и го поддржува развојот на криптовекциите, што довело до прилив на нови апликации во широк спектар на индустрии. Како резултат на тоа, потребно е целосно разбирање на овие нови апликации за целосно искористување на достапните можности за бизнис блокчејн.

Едноставно кажано, технологијата блокчејн овозможува серија на меѓусебно поврзани компјутери да постигнат договор за споделени податоци. Оригиналната блокчејна мрежа, мрежата на Биткоин, им овозможува на своите корисници да се согласат со сопственикот на секој биткоин – токенот генериран од извршување на мрежата на Биткоин. Во суштина, ако сопственикот на биткоин сака да ја пренесе сопственоста на тој токен на друго лице или ентитет, учесниците во мрежата ги решаваат криптографските загатки за да го потврдат предложениот продавач всушност сопственик и има право да го префрли биткоинот во прашање. Трансферот се снима на блокченот откако ќе се заврши проверката. Овој процес се потпира на дистрибуираната книга во мрежата. Движењето на секој Биткоин е зачувано во оваа книга, која сите учесници во мрежата можат да ја видат, и сите додатоци во главната книга мора да бидат заверени криптографски. Во оваа ситуација, договорената информација е само сопственост на секој биткоин.

По првичниот доказ за концептот на блокчејн технологија преку мрежата на Биткоин, програмерите почнаа да градат сопствен код кој работи сосема нови дистрибуирани книги и мрежи. За разлика од оригиналниот блокчеин од Биткоин, кој само го сними движењето на секој биткоин, овие нови мрежи им овозможуваат на корисниците да снимаат покомплексни информации врз блокчејнот. Блок-линијата за мрежата Етереум, ги евидентира резултатите генерирани од водење на посебна компјутерска програма. Кога компјутерска програма ја води корисник во Етереум мрежата, резултатите веднаш се додаваат на блокчејнот Етереум заедно со информациите генерирани од било кои други компјутерски програми кои потоа се извршуваат на мрежата. Овој процес ефикасно создава еден единствен гигант компјутер – Ethereum Virtual Machine – кој секој може да го користи за да извршува апликации и самостојно да го верификува интегритетот на која било пресметка направена на машината. Со собирање на независни апликации на врвот на блокчејнот Етереум, видот на информации што може да се сними во Етереум мрежата е неограничен, дозволувајќи им на технологијата да се прошири надвор од дигиталните валути и во реални апликации во претходно постоечките, стабилни индустрии.

Банките и другите финансиски институции инвестираат во блокчејн да служат како сигурно средство за трансфер на пари. Таквиот план бара финансиската институција да воспостави сопствена блокчејн мрежа (независно или да работи на алтернативна јавна мрежа, како што е Етереум) и да издаде свој знак. Поединец кој сака да испрати пари ќе го купи токенот во замена за локална валута и ќе го испрати токен до примачот преку блокченот. Потоа, примателот можел да го размени токен со финансиската институција во замена за локална валута. Ваквиот процес би се оддалечил од скапите трансакции на клириншкиот дом, намалувајќи го трошокот за движење на вредноста помеѓу валутите и преку меѓународните граници, а истовремено одржувајќи ја безбедноста на тековната финансиска структура.

Според IBM дури 15% од банките во светот ќе користат блокчејн технологија до крајот на 2019 година. Најпознати банки во светски рамки кои ќе бидат првите што 100% ќе ја инкорпорираат ваквата технологија во секојдневното работење се: Citibank, Credit Suisse, Deutsche Bank и Barclays.

Во осигурителниот сектор блокчејн технологијата може да се користи за верификација на типови на податоци во договорот за осигурителна полиса.

Компаниите за чување на информации почнаа да го користат блокчејнот како складиште за складирање во облак. Традиционално, компјутерите базирани на облак складираат информации во централизирани складишта. Информациите се складираат надвор од мрежата на корисникот (па оттука и облакот), но обезбедувачот на облак за складирање сè уште ги задржува податоците за облак на своите сервери. Сепак, користејќи блокчејн, облакот е реформатиран за да работи на дистрибуирана книга, што значи дека податоците складирани на облакот се наоѓаат на секој компјутер во мрежата, наспроти една локација. Оваа децентрализација значи дека неовластениот корисник ќе треба истовремено да го пробие секој член на мрежата за да го заобиколи протоколот за блокирање на блокчејнот, со што би направил таков напад како невозможен – огромен чекор напред со оглед на зголемената фреквенција на ransomware, phishing и други сајбер-безбедносни напади.

Ако сакате да навлезете во хуманитарните води дефинитивно треба да користите блокчејн технологија. Оваа технологија значително ќе ги намали шансите за корупција и ќе им помогне на донаторите нивните пари да завршат таму каде што првично биле наменети.

Криптовалути

Symantec предупредува за постоење на скриени апликации кои “копаат” криптовалути

Објавено

на

Компанијата Symantec објави нов безбедносен извештај во кој предупредува за постоење на осум малициозни апликации коишто се пронајдени во склоп на Windows 10 апликацијата во официјалната продавница, Microsoft Store.

Се работи за апликации кои беа објавени во Microsoft Store помеѓу април и декември 2018 година и содржат компонента којашто служи за “копање” на криптовалутата Монеро, а тоа корисниците кои ја инсталирале Windows 10 апликацијата, не го знаеле. Спорните апликации во просек имале и повеќе од 2.000 рецензии, а веројатно и напумпани оценки.

Самите апликации биле претставени како нови интернет пребарувачи, алатки за репродукција на мултимедијални содржини и за преземање содржини од интернет, како и водичи за оптимизација на батериите. Се верува дека зад сите овие апликации стои еден  ист програмер или група на програмери.

По добивањето на деталите за овие малициозни апликации, Мајкрософт веднаш ги повлече од продажба.

Имињата на осумте контроверзни апликации за кои алармира Symantec се:

  1. Fast-search Lite,
  2. Battery Optimizer (Tutorials),
  3. VPN Browser,
  4. Downloader for YouTube Videos,
  5. Clean Master (Tutorials),
  6. FastTube,
  7. Findoo Browser 2019,
  8. Findoo Mobile & Desktop Search.
Продолжи со читање

Криптовалути

Шведска лансираше своја криптовалута!

Објавено

на

Една голема светска влада само што им додели огромен глас на доверба и легитимитет на криптовалутите. Шведската влада донесе Одлука за поддршка на криптовалутите и официјално ја лансираше својата круптовалута – Sweden coin. (more…)

Продолжи со читање

Криптовалути

Блокчејн технологијата ќе ја победи апокалипсата на криптовалутите

Објавено

на

Пред една година, идејата дека Биткоин и криптовалутите ќе го променат светот стана мислење за консензус. Денес, не толку многу. Дигиталната валута сега се тргува под 5.000 долари. Тоа е 77% од неговата висока вредност во близина од 20.000 долари во јануари.  (more…)

Продолжи со читање

Популарно

Copyright © 2018 bankarstvo.mk. All Rights Reserved. Developed by Digital Orange