Connect with us

Банки

4 предизвици со кои се соочува банкарскиот сектор

Објавено

на

Не смееме да го негираме фактот дека технологијата и брзиот начин на живеење и менување на нештата, ќе влијаат врз сите индустрии. Кај некои индустрии е многу е поизразено, кај некои помалку, но сепак, единствениот начин бизнисот да опстои на пазарот, мора да се адаптира на промени. Огромно влијание технологијата направи и врз работењето на банкарската и финансиската индустрија.

Ние издвоивме 4 основни предизвици кои банките ги имаат денес:

  • Не правaт доволно пари. И покрај сите наслови за профитабилноста на банкарството, банките и финансиските институции сé уште не прават доволно голем поврат на инвестицијата, или враќање на капиталот, што им го бараат акционерите.
  • Потрошувачките очекувањаОвие денови се работи за искуството на клиентите, а многу банки се чувствуваат под притисок бидејќи не го испорачуваат нивото на услуга што потрошувачите ги бараат, особено во однос на технологијата.
  • Зголемување на конкуренцијата од компаниите за финансиска технологија. Финансиската технологија (FinTech) компании обично се start-up компании базирани на користење на софтвер обезбедување на финансиски услуги. Зголемената популарност на FinTech компаниите го нарушува начинот на кој традиционалното банкарство е направено. Ова создава голем предизвик за традиционалните банки бидејќи не можат брзо да се прилагодат на промените – не само во однос натехнологијата, туку и во операциите, културата и другите аспекти на индустријата.
  • Регулаторен притисок. Регулаторните барања продолжуваат да се зголемуваат, а банките треба да потрошат голем дел од својот буџет за да бидат усогласени, како и за градење на системи и процеси за да ги следат барањата.

Овие предизвици продолжуваат да ескалираат, така што традиционалните банки треба постојано да ги следат и да ги подобруваат своите операции. Доколку сакаат да опстанат на пазарот денес, тие мора да ги следат брзите промени во банкарската и финансиската индустрија.

Домашни банки

Изложба на дела од колонијата „Вевчански видувања“ 2018 во НЛБ Галерија

Објавено

на

Во организација на Меѓународната ликовна колонија „Вевчански Видувања, како и на Компанијата „ВИА“, на 17 декември (понеделник), во 19 часот, во НЛБ Галерија во Скопје, свечено ќе биде отворена ИЗЛОЖБАТА НА УМЕТНИЧКИ ДЕЛА на Меѓународна ликовна колонија „Вевчански видувања“ 2018. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

Forbes 2000: Најмоќните банки во 2018 година

Објавено

на

Од десетте најдобри компании на листата оваа година, седум се банки и само една компанија, Apple, е нефинансиска институција. Пораката? Во ера обележана со технолошките промени и прекинот во индустријата, немилосрдниот раст на финансиските услуги на новите и развиените пазари го прави банкарството најзастапениот бизнис на земјата. (more…)

Продолжи со читање

Домашни банки

Стопанска банка АД Скопје не ја усвои предложената одлука за конверзија на приоритетните акции

Објавено

на

Стопанска банка АД Скопје во официјално соопштение на Македонската берза објави дека на 44-та седница на Собранието на акционери кое се одржа вчера 12.12.2018 на кое беше предложена Одлука за укинување на првенствено право на приоритетните акции издадени од Стопанска банка АД – Скопје и конверзија на приоритетните во обични акции, не беше усвоена. (more…)

Продолжи со читање
P2_P_MK_300x250

Популарно

Copyright © 2018 bankarstvo.mk. All Rights Reserved. Developed by Digital Orange