Connect with us
P2_P_MK_1600x400

Криптовалути

4 најважни блокчејн трендови за 2019 година

Објавено

на

Додека 2019 година е веднаш зад аголот, дојде време да се размислува за настаните од 2018 година, но уште поважно, да се разгледа она што следната година може да го донесе. Блокчејн технологијата ќе донесе уште многу изненадувања. 

Додека некои можат да жалат за влезот на регулаторите во 2018 година и воспоставувањето строги рамки за усогласување, ова се знаци на зреење на пазарот. Настрана од шпекулантите, експертите од индустријата знаеја дека Дивиот Запад на криптовалути е само транзициона фаза, и како што се приближува кон нејзиното затворање, дојде време да се фокусира на холистички, одржлив раст со реални, опипливи придобивки.

Тренд 1: Пристигаат безбедносни токени

Како што изминуваше 2018 година и пазарот забележа знаци на забавување, индустријата е распространета со разговор за пристигнувањето на безбедносните токени. Ова е со добра причина.

Пазарот долго чекаше за големиот влез на институционалните инвеститори – но тие сеуште не се значително влезени на пазарот. Ова делумно се припишува на основните придонеси на ICO. Комуналните токени кои нудат употребливост едноставно не се доволни за инвеститорите, кои се користат за купување удели во компаниите.

Успехот на безбедносните токени е зависен од размена на дигитални средства за кои се наменети. Заедно со крипто размена како Coinbase, Binance и Lykke, барајќи регулаторно одобрување за безбедносни токени, исто така ги гледаме традиционалните играчи како Nasdaq, Лондонската берза и Швајцарската берза за развивање на дигитални платформи, знаци кои покажуваат дека пазарната инфраструктура ќе биде воспоставена до втората половина од 2019 година. Како што се стабилизираат процесите и се решаваат проблемите со регулативата, ќе започнат неколку проекти на кон крајот на 2019 година, со главнен фокус на  поголема ликвидност во почетокот на 2020 година.

Тренд 2: Подемот на класите на алтернативните средства – преминете од крипто на дигитални средства.

Со неколку индикатори кои упатуваат на можноста за глобално забавување, особено на пазарите на капитал и обврзници во следната година, инвеститорите се во потрага по алтернативни класи на имот. Со развојниот пазар за безбедносни токени, постојат огромни можности во токенизацијата на средства кои претходно немаа ликвидност. Размислете за здравите мали и средни претпријатија (МСП) и средства за недвижности, кои имаат тенденција да имаат робустен поврат, но немаат широк пристап до пазарот.

Иако можеби нема да можат да си дозволат котација на јавен пазар, отворањето на глобалните пазари на инвеститори би можело да обезбеди инфузија на капитал кој би можел да помогне во зголемувањето на нивниот бизнис. Со над 90% од компаниите кои работат во глобални рамки како МСП, потенцијалот за раст е значаен.

Тренд 3: Создавање на децентрализирани екосистеми, платформи и нови бизнис модели

Од сите методи за искористување на моќта на блокчејн технологијата, еден е можноста да се развијат B2B2C екосистемите. Студијата на Меккинси од 2017 година ја објави важноста на екосистемите во иднина, што укажува на тоа дека ќе се појават нови екосистеми наместо многу традиционални индустрии со над 50 трилиони долари во приходите до 2025 година. Но за разлика од е-трговија во деведесеттите години, големиот потенцијал за раст и нарушувањето со децентрализираните екосистеми на P2P допрва треба да се открие.

За да се овозможат ефикасни трансакции помеѓу партнери преку заеднички API, потенцијалот на паметниот децентрализиран екосистем наменет за договор е огромен. Ова, исто така, вклучува изградба на нови бизнис модели, во рамките на кооперативниот натпревар, со конкурентите кои доаѓаат заедно за да се изградат екосистеми кои ги поврзуваат различните играчи преку животниот циклус на кој било производ и целосна испорака на услуги.

Тренд 4: Вистинскиот победник – хибридни модели

На крајот од 2018 година, блокчејнот станува миленик на технолошкиот свет, но се уште се смета за нејасен, не-сосема разбран, нов учесник во технолошки конзерватив. Вистинските добитници на 2019 година ќе бидат компаниите кои можат да ги премостат крипто и фиатските светови, овозможувајќи им дигитални врски помеѓу двете. Оваа поврзаност е неопходност низ индустриите, од складирање, тргување, управување со средствата на дигитални средства до реални апликации на технологијата за набљудувачот.

 

Криптовалути

Биткоинот забележа највисок раст за една година

Објавено

на

Вредноста на криптоватите, предводена од од најпопуларниот биткоин, драстично се зголеми во последните 24 часа. (more…)

Продолжи со читање

Криптовалути

Symantec предупредува за постоење на скриени апликации кои “копаат” криптовалути

Објавено

на

Компанијата Symantec објави нов безбедносен извештај во кој предупредува за постоење на осум малициозни апликации коишто се пронајдени во склоп на Windows 10 апликацијата во официјалната продавница, Microsoft Store.

Се работи за апликации кои беа објавени во Microsoft Store помеѓу април и декември 2018 година и содржат компонента којашто служи за “копање” на криптовалутата Монеро, а тоа корисниците кои ја инсталирале Windows 10 апликацијата, не го знаеле. Спорните апликации во просек имале и повеќе од 2.000 рецензии, а веројатно и напумпани оценки.

Самите апликации биле претставени како нови интернет пребарувачи, алатки за репродукција на мултимедијални содржини и за преземање содржини од интернет, како и водичи за оптимизација на батериите. Се верува дека зад сите овие апликации стои еден  ист програмер или група на програмери.

По добивањето на деталите за овие малициозни апликации, Мајкрософт веднаш ги повлече од продажба.

Имињата на осумте контроверзни апликации за кои алармира Symantec се:

  1. Fast-search Lite,
  2. Battery Optimizer (Tutorials),
  3. VPN Browser,
  4. Downloader for YouTube Videos,
  5. Clean Master (Tutorials),
  6. FastTube,
  7. Findoo Browser 2019,
  8. Findoo Mobile & Desktop Search.
Продолжи со читање

Криптовалути

Шведска лансираше своја криптовалута!

Објавено

на

Една голема светска влада само што им додели огромен глас на доверба и легитимитет на криптовалутите. Шведската влада донесе Одлука за поддршка на криптовалутите и официјално ја лансираше својата круптовалута – Sweden coin. (more…)

Продолжи со читање
project

Популарно

Copyright © 2018 bankarstvo.mk. All Rights Reserved. Developed by Digital Orange