Connect with us

Странски банки

2021 година ќе биде рекордна во однос на профитите за американсите банки!?

Објавено

на

Најголемите банки на „WallStreet” наскоро треба да пријават рекордни профити во 2021 година, благодарение на високите приноси во секторот на инвестициското банкарство и помалите од очекуваните загуби од кредитите.

Резултатите за четвртиот квартал од минатата година најпрвин ќе ги објават „Citigroup” и „JPMorgan Chase” на 14 јануари. „Morgan Stanley” и „Bank of America” треба да ги објават своите извештаи на 19 јануари, а „Goldman Sachs” на 25 јануари.

За сите банки освен „Citigroup”, аналитичарите очекуваат да пријават највисока добивка досега, што значи раст меѓу 20 и 50 проценти. Ова се наведува во проценките на аналитичарите на „Bloomberg”. Американските инвестициски банки профитираа минатата година од високите провизии заработени при спојувања и преземања.

Досега банките главно ги користеа своите профити за инвестирање во технологија, плаќање бонуси и откуп на сопствени акции. Акциите на американските банки се зголемија за 31 отсто во 2021 година, проценуваат аналитичарите на „Deutsche bank”. Најмногу порасна вредноста на акциите на „Goldman Sachs”, за 47 проценти.

Странски банки

ЕЦБ: Не се очекува стагфлација во еврозоната

Објавено

на

Европска централна банка (ЕЦБ) соопшти дека малку е веројатно да има стагфлација во еврозоната. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

Дојче банк укинува готовина на шалтерите!?

Објавено

на

Во повеќето филијали на германскиот банкарски гигант „Deutsche bank”, готовината веќе нема да биде достапна на шалтерите. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

Светска банка предупредува дека економската криза може да се влоши

Објавено

на

Светската банка во својот извештај „Глобални економски перспективи” отворено предупредува дека остриот економски пад ќе биде норма за многу земји, бидејќи проекциите за глобалниот економски раст се намалени. (more…)

Продолжи со читање


Популарно