Connect with us

Лични финансии

Две работни места за подобра финансиска стабилност

Објавено

на

Многу луѓе во последно време додаваат втората работа за да напредуваат во неизвесното економско време, но придобивките од секундарното вработување не се ограничени на дополнителна плата. Ќе бидете позафатени, ќе се трудите да бидете попродуктивни и често го намалувате непланираното и непотребното трошење, бидејќи немате време за купување или излегување на градот.

Една предност за работа од 60 до 80 часа неделно е дека нема да имате многу слободно време за убивање со филмови, игри или други понекогаш скапи активности. Работејќи го тој број часови, исто така, значи дека немате време за шопинг колку порано и веројатно не се сте изложени на медиумски реклами.

Ако во вашата втора работа ја преземате улогата на претприемач или изведувач, исто така можете да побарате сите начини на даночни предности: потребни алатки и опрема, канцелариски материјали и комунални услуги како домашна канцеларија.

Работата на повеќе работни места ве прави поефикасни. Организациската филозофија, твди дека користењето на алатки и соодветна технологија во работењето, вашата продуктивност може да се зголеми за 40%. Можеби ниту една од овие алатки на почеток нема да ви биде 100% неопходно, но како што ќе го зголемувате вашиот обем на работа, така ќе се зголемува и потребата од нив. Ефикасноста во работењето, на долг рок ќе ја почувствувате финансиски.

За крај, не трошете ја вашата дополнителна плата со додавање пари на дополнителни оброци или трчање по кафиња за да го надополните дополнителниот стрес. Сигурно може да се чувствувате дека го заслужувате тоа, но не заборавајте дека имате имате повеќе работни места за да постигнете свои цели и овие приходи на пари се зголемуваат за да се ослободите од долгови, да купувате куќа или да одите во предвремено пензионирање.

 

Лични финансии

Што претставува каматно-каматниот ефект или попознат како сложена камата?

Објавено

на

Еден од најпознатите научници во историјата, Алберт Ајнштајн ја опишал сложената камата како “Осмо Светско чудо”. Тој додал дека оној кој го разбира овој ефект, заработува многу, тој што не го разбира, подоцна скапо го плаќа. (more…)

Продолжи со читање

Лични финансии

Променете ги навиките и почнете да штедите

Објавено

на

Сликата што ни ја дава статистиката за повисоки плати и ниска инфлација се замаглува ако се обидете да ја наполните кошничката во некоја од домашните продавници и супермаркети. Кога ќе се спореди фискалната сметка и она што сме го ставиле во торбата по пазарењето, неизбежно доаѓа прашањето „Каде ми отидоа парите?“. (more…)

Продолжи со читање

Лични финансии

БИЛ ГЕЈТС: Треба да си поставите 4 прашања за да го оцените квалитетот на вашиот живот

Објавено

на

Бил Гејтс има 63 години. Тој во целост се согласува со фактот дека воопшто не е истата личност која бше кога ја основаше компанијата “Microsoft”. (more…)

Продолжи со читање

Популарно

Copyright © 2018 bankarstvo.mk. All Rights Reserved. Developed by Digital Orange