Connect with us

Останато

100 години од раѓањето на Борис Чипан

Објавено

на

Архитектот Борис Чипан е роден во Охрид во 1918 година. Средното образование, со стипендија добиена од генералот во Охрид, го завршува во Белград. Иако сакал да запише воена академија, Чипан бил одбиен и се запишува на Техничкиот факултет во Белград.

Учествувал на повеќе анонимни архитектонски конкурси. На полето на конзервацијата позначајни реализации му се: црквите „Св. Софија“ во Охрид, „Св. Наум“, „Св. Пантелејмон“ во Нерези и др. Од областа на архитектонското проектирање позначајни објекти се: судските згради во Штип, Велес и Битола (1956); Македонската академија на науките и уметностите (МАНУ) во Скопје (1976); Фабриката за фротир во Делчево (1959); поголем број на индивидуални семејни куќи во Охрид. Се занимава со научноистражувачка работа. Чипан е вториот носител на наградата „Андреја Дамјанов“ која ја добил во 1990 година. Починал во Скопје на 31 март 2012 година.

Борис Чипан беше редовен професор на Архитектонскиот факултет во Скопје при Универзитетот “Св. Кирил и Методиј„.

По повод 100 години од неговото раѓање, архитектонскиот факултет при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје, општина Охрид, Музејот на Град Скопје и Македонската академија на науките и уметностите денеска ќе го одбележат јубилејот „Сто години од раѓањето на архитектот Борис Чипан“.

Во куќата на Уранија во Охрид ќе се обратат градоначалникот на општина Охрид Јован Стојаноски, академик Газанфер Бајрам од МАНУ и деканот на Архитектонскиот факултет при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје Огнен Марина.

Вечерта ќе биде отворена изложбата „Сто години Борис Чипан“, на која ќе се обрати и директорката на Музејот на Град Скопје Фросина Зафировска.

Останато

САД им се заканува на државите кои инвестирале во Русија

Објавено

на

Вашингтон го повтори предупредувањето дека може да воведе санкции за западноевропски компании кои инвестирале во рускиот гасовод „Северен тек 2“ кон Германија.

Според американската Влада, Москва го користи проектот за да предизвика раскол во Европа.

– Бевме јасни дека постои ризик од воведување санкции за компаниите кои работат во секторот на рускиот енергетски извоз, изјави претставник на американскиот Стејт департмент.

Тој додаде дека Вашингтон смета оти „гасоводот ќе ја поткопа целата енергетска безбедност и стабилност на Европа, давајќи и на Русија уште еден инструмент за вршење политички притисок врз европските земји, особено врз Украина“.

– Русија сфаќа дека овој проект ја дели Европа и го користи за да добие предност, истакна тој.

Пет западноевропски компании инвестирале во „Северен тек 2“ – германските Унипер (Uniper) и Винтерсхал (Wintershall), австриската О Ем Ви (OMV), француската Анжи (Engie) и англо-холандската Шел (Shell).

Продолжи со читање

Останато

84 поиновативни држави од Македонија

Објавено

на

Според “Global Innovation Index 2018„ оваа година Македонија е на 84 место и доживува пад од 23 места.

Од регионот Србија е на 55-тото место, Црна Гора на 52-то место, Хрватска на 41-во, Бугарија на 37-мо и Албанија на 83-тото место. Односно, според нив, сите држави во регионот се поиновативни од Македонија.

На прво место е Швајцарија, по што следуваат Холандија, Шведска, Велика Британија и Сингапур.

За првпат Кина се најде меѓу 20-те наиновативни економии. Од четвртото место минатата година, САД паднаа на шесто, додека Кина напредуваше од 22-та до 17-та позиција.

Индексот на иновации се издава на годишно ниво од страна на WIPO, Универзитетот Корнел и бизбнис школоата INSEAD.

Продолжи со читање

Останато

Зголемување на минималната плата!

Објавено

на

Работодавачите ќе ја зголемат минималната плата со цел да ги задржат своите работници!? (more…)

Продолжи со читање
P2_P_MK_300x250
[ccpw id="39761"]

Популарно

Copyright © 2018 bankarstvo.mk. All Rights Reserved. Developed by Digital Orange