Connect with us

Странски банки

10 години подоцна: Последиците од Lehman Brothers

Објавено

на

Lehman Brothers Holdings Inc. беше глобална компанија за финансиски услуги. Пред да поднесе барање за стечај во 2008 година, Lehman Brothers беше четврта по големина инвестициска банка во САД.

На 15 септември 2008 година, компанијата поднесе барање за заштита од банкрот, поглавје 11 (Chapter 11 bankruptcy protection) по големиот егзодус на повеќето клиенти, драстичните загуби во акциите и девалвација на средствата од агенциите за кредитен рејтинг, во голема мера поттикнати од учеството дека Банката е во хипотекарната криза, и изложеноста кон помалку ликвидни средства. Запишувањето на банкротот на Lehman Brothers е најголемо во историјата на САД и се смета дека играло голема улога во развојот на глобалната финансиска криза во доцните 2000-ти.

Официјално се одбележуваат 10 години од пропаѓањето на Lehman Brothers. На многу начини, сeуште се чувствуваат последиците од кризата што следеше. Проценките направени во времињата на кризата често се вртат околу истите симптоми.

Морален хазард

Точка на фокус стануваат хипотекарните кредити и ниските услови кои треба да ги исполни корисникот. Приказната продолжува со нови задолжувања на банката за да може да привлече нови кредитирања и да има цврста финансиска потпора. Според оваа линија на размислување, дали банките кои ги обезбедуваат своите заеми треба да задржат дел од кредитите, така што тие имаат удел во евентуалните отплати – дека банките треба да имаат доволно “капитал во играта”.

Клучната разлика е помеѓу продажба на лош кредит по должината на синџирот и позајмување преку залог на лоши заеми како колатерал. Со продажба на лош кредит, ќе се ослободите од лошиот заем од вашиот биланс на состојба. Сепак, позајмувањето од лоши заеми како колатерал не се брише од лошите заеми. Останува да се прикажува во вашиот биланс на состојба. Банката имаше премногу кредити од двата вида.

Патот од 1990 година на вкупната актива и потпора на секторот за посредници и посредници во американските хартии од вредност, во која беа опфатени главните инвестициски банки на Вол Стрит и подружниците на глобалните банки со седиште во САД кои беа ангажирани во активностите на хартии од вредност.

Како што билансот на состојба се проширува, банките бараат нови должници. Кога сите добри должници веќе имаат хипотека, но билансите на состојба се уште се прошируваат, банките ги намалуваат своите кредитни стандарди со цел да им позајмуваат на хипотекарните должници. Такви беше побарувачката за нови хипотеки за хипотекарната хартија за да ја нахрани машината за хартии од вредност дека новите, “синтетички” хидрантни средства се произведени преку кредитни непланирани свопови (CDS) напишани на хипотекарни заеми. Семето на последователниот пад во кредитниот циклус беше посеано.

Кога дојде до опаѓање, лошите заеми или се наоѓаа на билансите на големите банки или беа во спонзорирани од нив за специјални намени. Иако други инвеститори, како што се пензиските фондови и осигурителните компании, исто така, претрпеа загуби, банките беа најизложени.

Трансатлантската банкарска криза

Големата финансиска криза често се опишува како американска криза, која потоа се прелеа низ целиот свет. Европа е прикажана како жртва на оваа зараза, ослабена доволно за да подлегне на следната криза во евро-зоната во 2011/2012 година. Ова беше пригоден наратив за коментаторите кои ги сметаа европските банки за невини минувачи.

Сепак, фактите кажуваат поинаква приказна. Европските банки претрпеа загуби речиси исто толку големи колку и оние на американските банки во раните фази на кризата. Графикот подолу ги прикажува загубите што ги имаат банките во светот во периодот 2007/2011година, пред почетокот на кризата во евро-зоната. До крајот на 2009 година, американските банки претрпеа загуби од 708 милијарди долари. Европските банки претрпеа загуби од 520 милијарди долари. Загубите на банките од други региони беа занемарливи.

Но, за да се разбере кризата во потполност и последниците кои беа доживеани, треба да се разберат врските помеѓу државите.

Европските банки добија побарувања од американски корисници од 856 милијарди американски долари за американските зајмувачи во 2002 година, но ова се зголеми на над 2 трилиони долари до 2007 година. Ова зголемување беше поврзано со брзиот раст на секторот за издавачи на хартии од вредност поддржан со средства, кој се зголемени од скромни почетоци во раните 2000-ти години и на повеќе од 2 трилиони долари до 2007 година. Субпримската хипотекарска криза во голема мера зависеше од активноста на европските банки.

Всушност, повеќе од половина од средствата на средствата на американскиот пазар на пари, кои им беа позајмени на приватниот сектор, беа краткорочните ветувања на европските банки. Покрај тоа, европските банки собраа долари од пазарот за размена на валута, каде што позајмиле долари со залог на други валути (евра, на пример) како колатерал.

Европските банки станаа интегрирани во американскиот финансиски систем и одиграа иста улога како американските банки; тие позајмиле од средствата на американскиот пазар на пари и им позајмиле на американски хипотекарни задолжувачи. Националните граници не беа многу важни, освен во смисла на кои даночните обврзници ги финансираа банките што не успеаја. Европските банки беа спасени од европските даночни обврзници, илустрирајќи ја максимата дека банките се глобални во животот, но национални во смрт.

Европските банки со големи долгови во долари, купиле долари на девизниот пазар за да ги отплатат своите долгови. Започна силно слабеење на доларот, што драстично се одрази на билансите на банките.

Каде сме денес?

Посткризната реформа на банкарската регулатива беше насочена кон многу познати слабости. Правилата на Базел III сега наметнуваат построги ограничувања на неухранетоста на банката и неусогласеноста со ликвидноста. Американската брокер-дилер потпора се намали многу значително. Европските банки продолжија со намалувањето на вредноста во текот на последната деценија. Само неодамна почнаа да ја прошируваат својата прекугранична активност.

Должничките побарувања се повеќе се задржуваат директно од страна на доверителите во форма на обврзници, наместо да бидат посредни од страна на банките. Ниските каматни стапки и програмите за откуп на средства од централните банки, кои ја спасија глобалната економија од продлабочување на кризата, ги направија долгорочните стапки пониски, генерирајќи го бранот пребарување на принос од долгорочни инвеститори. Менаџерите на средства треба да бидат стабилизирачко влијание на финансиските пазари, апсорбирајќи несолвентни загуби. Сепак, неодамнешното искуство покажа уште еднаш дека таквите инвеститори кои имаат ограничен апетит за загуби, често се приклучуваат во која било продажба.

Пазарот за капитални кредити со кои се кредитираат компаниите во инструменти со фиксен принос брзо се зголемија поради потрагата по приносот. Обврзниците од позајмувачите од новите пазари, и компании и државјани, се процветаа во годините по кризата, иако ги гледаме првите пречки на потенцијалниот пресврт. Европските инвеститори, како што се пензиските фондови и компаниите за осигурување на живот, се големи купувачи на сите овие инструменти. Улогата на доларот како глобална валута за финансирање е поважна од кога било, а девизните курсеви ја презедоа улогата на барометар на ризичен апетит.

 

Странски банки

„Fitch” го намали кредитниот рејтинг на „Credit Suisse”

Објавено

на

„Credit Suisse” доби намалување на кредитниот рејтинг од реномираната компанија за кредитен рејтинг „Fitch”. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

ЕИБ ќе обезбеди насочена поддршка за регионалните економии за справување со негативните ефекти од актуелната криза

Објавено

на

Во соработка со Народната банка на Северна Македонија, Европската инвестициска банка (ЕИБ) ја коорганизираше 8. меѓународна истражувачка конференција на тема Јакнење во време на криза: улогата на политикитепо повод 30 години монетарна самостојност на државата. Настанот се занимаваше со актуелните предизвици несигурност што произлегува од прилагодувањата на политиките по пандемијата и политичкиот одговор потребен за справување со зголемените стокови и енергетски шокови предизвикани од војната во Украина. Тој ја илустрираше засилената соработка на ЕИБ со нејзините партнери во Северна Македонија и постојаната поддршка што банката ја дава за економската стабилност на земјата и процесот на интеграција во ЕУ повеќе од 40 години. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

Светска банка: Војната предизвикува најголема економска штета во Источна Европа и Азија

Објавено

на

Светската банка ја намали прогнозата за глобалниот економски раст поради војната во Украина. (more…)

Продолжи со читање


Популарно