Connect with us

Странски банки

Џенет Јелен: Банките да мобилизираат капитал за борба против климатските промени

Објавено

на

Американската министерка за финансии Џенет Јелен им порача на лидерите на Светска банка и другите развојни банки да смислат конкретни планови за мобилизирање на значително поголем капитал за борба против климатските промени и намалување на емисиите на стакленички гасови.

Во соопштението на Министерството за финансии се вели дека Јелен, претставникот за клима во Белата куќа Џон Кери и лидерите на големите развојни банки разговарале за начините за „максимизирање” на приватниот капитал за финансирање на борбата против климатските промени и да се преиспитаат внатрешните стимулации и практики на банките за таа цел.

„Јелен ги охрабри да се фокусираат на адаптацијата на климата, особено преку операции во приватниот сектор и да ги поддржат земјите во развој во спроведувањето амбициозни мерки за намалување на емисиите на стакленички гасови и заштита на критичните екосистеми”, се наведува во соопштението.

Американската министерка повторно ќе ја состави групата „да разговара за нивните конкретни планови во октомври” на маргините на годишните состаноци на Светска банка и Меѓународниот монетарен фонд.

На состанокот присуствуваа организации од Групацијата на Светска банка, Африканската банка за развој, Азиската банка за развој, Европската банка за обнова и развој и Интер-американската банка за развој.

Странски банки

ЕЦБ: Не се очекува стагфлација во еврозоната

Објавено

на

Европска централна банка (ЕЦБ) соопшти дека малку е веројатно да има стагфлација во еврозоната. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

Дојче банк укинува готовина на шалтерите!?

Објавено

на

Во повеќето филијали на германскиот банкарски гигант „Deutsche bank”, готовината веќе нема да биде достапна на шалтерите. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

Светска банка предупредува дека економската криза може да се влоши

Објавено

на

Светската банка во својот извештај „Глобални економски перспективи” отворено предупредува дека остриот економски пад ќе биде норма за многу земји, бидејќи проекциите за глобалниот економски раст се намалени. (more…)

Продолжи со читање


Популарно