Connect with us
P2_P_MK_1600x400

Анализи

Ќе „удри“ ли нова рецесија – Прашање на време или справување со последици?

Објавено

на

Шансите да „удри“ нова рецесија пред изборите во САД се 50/50, а со тоа и да предизвика потреси на глобалниот пазар. Финансиските аналитичари во САД имаат одредена доза на песимизам во однос на растот на инвестициите и предупредуваат дека е возможно пред претседателските избори закажани за ноември 2020 година да „удри“ нова рецесија која може да ги потресе пазарите и економијата.

Дел од експертите сметаат дека шансите за нова рецесија во наредниот период се движат околѕ 50% базирано на неизвесноста околу трговската војна која ја започна претседателот Трамп со Кина и нивната политика на дефлација на јуанот за зајакнување на извозот. Исто така треба да се земе во предвид и неповолната прогноза за континуиран раст на глобалната економија која поради голем број на геополитички фактори како што е неизвесноста во Иран, Саудиска Арабија и Венецуела, проблемите со Брегзит и неусогласеноста на водечките земји на ЕУ, може да предизвика забавување на растот.

CNN како медиум кој е критички настроен кон власта на Трамп денес излезе со прилично бомбастичен наслов: „Голема дупка на финансиските пазари – NY FED потроши 53 милијарди за да го спаси кредитниот пазар“.

Централната банка на Њујорк (Федерални резерви) испумпа 53 милијарди долари во еден ден преку купување на хартии од вредност и финансиски инструменти со цел да го намали пазарниот притисок откако краткорочните камати за позајмување на капитал драстично пораснаа, па тоа го зголеми ризикот од неликвидност. Проблемот се јави поради се поголемиот раст на дефицитот на САД кој изнесува над 1 трилион долари, па така на пазарот има премногу државни обврзници со кои се финансира буџетот, а банките се задолжуваат за да ги купуваат обврзниците па затоа се зголемува и интересот за краткорочно финансирање, што пак ги вивна каматните стапки на т.н. Overnight lending market. Ваква „спасувачка“ операција Федералните резерви во Њујорк последен пат направија во 2008 година кога ескалираше финансиската криза.

Скот Минерд, главниот директор за инвестиции на Guggenheim Partners капиталниот фонд, посочи дека ваков вид на агресивни потези на централните банки може да ја одложат рецесијата, но не и да ја спречат. Според моделот кој го развила оваа финансиска институција шансите за нова рецесија се 58% до средината на 2020 година и над 70% дека рецесијата ќе „удри“ по американските претседателски избори.

Минерд кој управува со фонд вреден 240 милијарди долари, на инвеститорите им порачува внимателно да ја следат кривата на приноси од државните обврзници на краток и долг рок. За тој индикатор веќе пишувавме дека е неповолен и кога појавува знаци дека приносите на долг рок ќе бидат понестабилни и помали од приносите на обврзниците на краток рок, тоа е чест знак дека ќе следи рецесија бидејќи се намалува инвестициската активност и постои ризик од крах на берзите и пазарната вредност на котираните компании.

Во неговата анализа исто така е посочено дека претседателот Трамп ќе продолжи да користи полесни монетарни инструменти со цел да добие зелено светло за поагресивна трговска политика, клучна во неговите напори да ја „покори“ Кина која практично ја ослаби американската трговија, а со тоа и домашното производство во услови на историски силен долар.

Дел од аналитичарите пак, сметаат дека иако постојат повеќе глобални ризици, како и неповолен индикатор на приноси од обврзници, силната потрошувачка во САД  ќе продолжи во наредните 6 квартали што ќе овозможи стабилност на бизнисите и инвестициите.

Мартин Фридсон, аналитичарот од Intelligent Investing вели дека сценаријата на пропаст не треба секогаш да се земаат здраво за готово, бидејќи цикличната природа на економијата не секогаш значи дека ќе доведе до катастрофална рецесија која може да наликува на големата криза од 2008 година и дека загубите нема да бидат фатални, но дека секако мора да се размислува колку навистина е ранлив американскиот банкарски систем и покрај мерките кои беа преземени.

Анализи

Оглас за вработување во Тиго Фајнанс – Специјалист за директна продажба

Објавено

на

Финансиско друштво ТИГО Фајнанс ДООЕЛ Скопје е современа компанија која применува иновативна и модерна технологија, посветена на корисниците. Компанијата нуди брзи и лесни решенија за микрокредитирање на физички лица кои се достапни секому. Тимот на ТИГО Фајнанс се состои од млади и амбициозни професионалци од областа на финансии, грижа за корисници и ИТ. Поради брз раст на компанијата, потребни им се ведри и вредни колеги кои ќе ја пополнат позицијата:

Специјалист за директна продажба на терен  (more…)

Продолжи со читање

Анализи

Дали банкарите ќе исчезнат со вештачката интелигенција?

Објавено

на

Напливот на новите технологии за автоматизирање на работните процеси, за употреба на вештачката интелигенција во текот на работењето и опслужувањето на клиенти, како и управувањето со големите бази на податоци, носи голема закана за вработените во банкарскиот сектор. (more…)

Продолжи со читање

Анализи

Која е разликата помеѓу инвестициска банка и комерцијална банка?

Објавено

на

Врз основа на работата извршена од страна на банките, финансиската индустрија е распределена во два главни сегменти, т.е. инвестициски банки и комерцијални банки. Комерцијалните банки се формираат заради склучување трговски трансакции, како на пример легално земаат депозити и позајмуваат пари во форма на кредити на физички лица и корпорации. Од друга страна, се формираат инвестициски банки кои нудат дополнителни услуги на инвеститорите. Работата на инвестициските банки е различна и делува како посредник помеѓу купувачите и продавачите на акции и обврзници, кои им помагаат на клиентите во прибирањето капитал. Додека инвестициските банки заработуваат провизии од успешно завршени зделки, комерцијалните банки заработуваат од камати на издадените кредити на клиентите, како и од провизии за одржување на трансакциски сметки и останати трансакции. Постои тенка линија на разлики помеѓу инвестициските банки и комерцијалните банки, која е детално претставена во текстот подолу. (more…)

Продолжи со читање

Популарно

Copyright © 2018 bankarstvo.mk. All Rights Reserved. Developed by Digital Orange