Connect with us
P2_P_MK_1600x400

Останато

Ќе се спречува перењето пари – плаќање во кеш само до 1.000 евра!

Објавено

на

Како што пристигна Новата година, така почнаа да важат и нови законски одредби. Откако претходната година во јули беше донесена одредбата на Законот за спречување на перење пари и финансирање тероризам со која прагот на дозволените плаќања во кеш од енормни 15.000 евра драстично се намали на 2.000 евра, заклучно со почетокот на 2019-та година, прагот дополнително се намали на “само” 1.000 евра.

Дополнително, донесена е Одлука во јуни годинава тој праг уште повеќе да се намали до 500 евра. Со намалувањето на прагот за дозволено плаќање во кеш, ќе се дестимулира сивата економија и “перењето” пари, а се повеќе ќе се стимулира електронската трговија и користењето на платежни картички.

Овој Закон за спречување на перење пари и финансирање тероризам важи за сите граѓани и фирми, а за негово прекршување предвидени се драконски казни од 5.000 до енормни 80.000 евра. Управата за јавни приходи е институцијата која ја контролира примената на оваа Законската одредба за готовински плаќања.

За разлика од нашата земја каде овој праг беше драстично намален, кај земјите членки на ЕУ овој праг е поставен на 10.000 евра.

 

Останато

Златниот град на УНЕСКО со акција за отстранување на банкомати

Објавено

на

Во стариот дел на Дубровник откако поминал рокот по управна постапка за отстранување на поставените банкомати во отворите на зградите кој траел 30 дена, Комуналното претпријатие овој месец издало решенија за парични казни за седум објекти во износ од 10.000 куни. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Нина Ангеловска: “Добив шанса да бидам предводник на промени со кои ќе ги задржиме младите во државата!”

Објавено

на

Премиерот Зоран Заев по денешната седница на Централниот одбор на партијата најави дека во текот на утрешниот ден ќе достави предлог до Собранието за нов министер за финансии да биде назначена Д-р Нина Ангеловска, која е директорка на компанијата „Групер“ и претседател на “Асоцијација за е-трговија на Македонија“. (more…)

Продолжи со читање

Криптовалути

Биткоинот ја губи вредноста поради слабата ликвидност

Објавено

на

Биткоинот ја намали својата вредност за 8%, спуштајќи се на петдневен минимум, а трговците и аналитичарите го препишуваат овој губиток на вредноста на техничко тргување во услови на слаба ликвидност.   (more…)

Продолжи со читање

Популарно

Copyright © 2018 bankarstvo.mk. All Rights Reserved. Developed by Digital Orange