Connect with us

НБРМ

Ќе се печатат нови банкноти од 10 и 500 денари на кои ќе пишува Северна Македонија

Објавено

на

По промената на името во Северна Македонија, очекувано беше во брзо време да добиеме и нови банкноти на кои ќе биде испишан новиот назив на државата.

Сето тоа, станува реално откако Народната банка објави дека склучила договор за набавка на нови банкноти од 10 и 500 денари. Дизајнот ќе остане ист, а единствената промена ќе биде додавањето на новото име на државата.

Потребно е да се заменат буквите НБРМ со НБРСМ и текстот Народна Банка на Република Македонија со текст Народна Банка на Република Северна Македонија секаде каде што се појавуваат – стои во склучените договори.

За набавка на 20 милиони парчиња во апоен од 10 денари, Народната Банка ќе плати 971 илјади евра, а за 15 милиони парчиња од 500 денари ќе плати 587 илјади евра. Банкнотите ќе се печатат во Обединетото Кралство односно во Франција.

Парите ќе се заменуваат постепено, односно со повлекувањето на оштетените парчиња. Целиот процес треба да трае повеќе години, а евентуално негово забрзување може да се очекува со отворањето на соодветното поглавје од преговорите со Европската Унија како што е предвидено со Преспанскиот договор.

Засега е неизвесно дали денарите ќе станат и двојазични. Се уште се чека мислењето на Венецијанската комисија која треба да каже дали е во согласност со Уставот парите освен на Македонски да бидат испишани и на Албански јазик.

НБРМ

Народната банка отворена за прашања поврзани со иновации во финансиската сфера

Објавено

на

Народната банка објави дека е отворена за консултации поврзани со иновации во финансиската сфера, преку користење на Портата за иновации како платформа за комуникација со финтек-секторот. (more…)

Продолжи со читање

НБРМ

Народна банка: Kаматната стапка на благајничките записи се задржува на нивото од 2%

Објавено

на

Вчера, Комитетот за оперативна монетарна политика на Народната банка ги разгледа клучните показатели за домашната економија и движењата на меѓународните и на домашните финансиски пазари, во контекст на поставеноста на монетарната политика. (more…)

Продолжи со читање

НБРМ

Банкнотите од 1.000 денари се најзастапени во издадените пари во оптек

Објавено

на

Вкупниот износ на издадените пари во оптек во текот на 2018 година e 39.825 милиони денари и во однос на претходната година тие бележат зголемување од 3.617 милиони денари, или 10,0%. (more…)

Продолжи со читање

Популарно