Connect with us

Странски банки

Јапонија продолжува да го поттикнува економскиот раст во државата

Објавено

на

Јапонската централна банка донесе одлука да ја задржи ултра лабавата монетарна политика, но ги подигна прогнозите за растот на БДП на 1,4% во оваа година и 1,5% во наредната.

Банката најави меки услови на кредитирање, раст на извозот и појака државна и корпоративна потрошувачка, што би значело дека се очекува заначајно подобрување на економијата по слабата потрошувачка и инвестиции.

 

Централната банка на Јапонија исто така воведе негативна референтна каматна стапка од минус 0,1% за да ги натера банките да ги држат парите во “празен од”, со цел да се спречи дефлација и да се задржат ефтини кредити, охрабрувајќи ги банките да кредитираат повеќе, а компаниите да позајмуваат повеќе.

 

Странски банки

ЕЦБ: Не се очекува стагфлација во еврозоната

Објавено

на

Европска централна банка (ЕЦБ) соопшти дека малку е веројатно да има стагфлација во еврозоната. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

Дојче банк укинува готовина на шалтерите!?

Објавено

на

Во повеќето филијали на германскиот банкарски гигант „Deutsche bank”, готовината веќе нема да биде достапна на шалтерите. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

Светска банка предупредува дека економската криза може да се влоши

Објавено

на

Светската банка во својот извештај „Глобални економски перспективи” отворено предупредува дека остриот економски пад ќе биде норма за многу земји, бидејќи проекциите за глобалниот економски раст се намалени. (more…)

Продолжи со читање


Популарно