Connect with us

Странски банки

Јавниот долг на Велика Британија достигна 98 проценти од БДП

Објавено

на

Јавниот долг на Велика Британија достигна 98 проценти од бруто домашниот производ (БДП) во април, што претставува највисоко ниво од 1963 година.

Според Канцеларијата за буџетска одговорност (ОБР), овој пораст во најголем дел се должи на проценетиот остар пад на производството, предизвикано од пандемијата на коронавирусот, а не поради рекордното ново задолжување минатиот месец.

„Овој претпоставен остар пад на номиналниот БДП придонесе повеќе за растот на учеството на долгот во БДП отколку само зголемувањето на долгот во монетарна смисла“, пренесуваат од канцеларијата за буџетска одговорност (ОБР), по повод официјалните податоци за јавниот долг.

Минатата недела, Канцеларијата за буџетска одговорност (ОБР) предвиде дека британскиот буџетски дефицит ќе достигне 15% од БДП во тековната финансиска година.

Канцеларијата за буџетска одговорност (ОБР) изјави дека податоците за долгот во април се само прелиминарни со цел да се промени нејзината прогноза.

Странски банки

Светска банка го откажа извештајот Doing Business поради „местење“ на рангирањето

Објавено

на

Светската банка го откажа објавувањето на извештајот за регулативата за водењето бизнис во земјите ширум светот откако истрагата открила „непримерен притисок“ на челниците при составување на табелата и спорниот пласман на Кина но и на Саудиска Арабија, Обедиенетите Арапски Емирати и Азербејџан. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

Србија издаде “зелена обврзница” на износ од една милијарда евра за прв пат во својата историја

Објавено

на

Со издавањето на зелената обврзница, Србија во четвртокот стана една од ретките европски земји и единствена европска земја надвор од Европската унија што издаде зелен инструмент, објави Народната банка на Србија, наведувајќи дека Србија реализирала две емисии на меѓународниот финансиски пазар.Еврообврзница во евра (двојна транша). (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

(ВИДЕО) Германската централна банка пере пари во вистинска смисла на зборот!?

Објавено

на

Кога банкнотите ќе се извалкаат, германската централна банка Бундесбанк, ги пере во вистинска смисла на зборат. (more…)

Продолжи со читањеПопуларно