Connect with us
P2_P_MK_1600x400

Останато

Што ќе се случува со Tesla после Илон Маск?

Објавено

на

Илон Маск, сопственик и директор на “Tesla Motors„ е еден од најуспешните претприемачи на денешницата.  Во последниот период беше главна тема на сите портали и весници заради измама со хартии од вредност.  Американската комисија за хартии од вредност го обвини Елон Маск за измама, и се смета дека Маск го утврдил износот од 420 долари за акција поради симболиката што овој број ја има кај корисниците на марихуана.

Веднаш после тоа, падна спогодбата помеѓу Маск и Американската комисија за хартии од вредност. Тој се согласи повеќе да не биде претседател на управниот одбор на компанијата и да плати 20 милиони долари казна.

Фановите на Маск, се разочарани од оваа постапка на комисијата и веруваат дека неговите иновации се направени со многу знаење и труд.  Сепак мора да признаат дека овој пат претприемачот не беше во право.

Има неколку фактори што индицираат дека оставката на Маск можеби е најдоброто решение за имиџот на компанијата. Најпрво, ваквите обвинувања директно ќе влијаат врз финансиската стабилност и иднина на Tesla. Некои главни задолженија на извршниот директор на јавна компанија се да ги почитуваат регулаторните барања, да избегнуваат да кажуваат работи што ги заплашиле инвеститорите и, генерално, да научат кога да задржат финансиска стабилност.

Другата причини е што Маск премногу се опушти во своето работење. Иако ценет претприемач, пред инвеститорите мора да ги испочитува договорените датуми. Тоа значи дека доцната изложба на нов модел или презентирање на нова идеја која треба да влезе во процес на развој, создава одбивност кај инвеститорите (како постоечките така и новите).

Некои аналитичари сметаат дека и самиот скандал дека Tesla Motors ќе стане приватна компанија беше знак дека Маск мора да ја напушти позицијата. Според нив, Tesla Motors припаѓа на сите акционери, а не на Маск.

Маск според многумина е егоист. Тој сеуште е дел од Tesla Motors, но според многумина нема уште долго, предвидувањата се дека егото нема да му го дозволи тоа. Меѓутоа, може да го повлече и потегот на многу претприемачи што го направиле во минатото: да донесе врни менаџери кои ќе ја водат компанијата, а тој да се посвети на истражување и развој.

Останато

7% од кредитоспособните лица, лани зеле брз кредит

Објавено

на

Граѓаните се заинтересирани за услугите на финансиските друштва, познати како брзи кредити. Земаат просечно меѓу 200 и 400 евра кредит, а во минатата година седум отсто од кредитоспособното население во земјава било опслужено од овие финансиски друштва. Од година во година секторот расте, а за поголема сигурност за потрошувачите дел од овие друштва што работат во земјава формираа Асоцијација на финансиски друштва. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Сузбивање на сивата економија е можно со здружена стратешка акција

Објавено

на

Проектот на УСАИД Партнерство за подобра бизнис регулатива одржа форум на тема: „Механизми за елиминација на сивата економија, имплементација и очекувани резултати“, во организација на Сојуз на стопански комори на Македонија. На високо ниво, претставниците на Владата, домашни и странски експерти, професори и истакнати стопанственици дискутираа за најголемите предизвици на компаниите во борбата со сивата економија, конкретни решенија за нејзино сузбивање како и очекуваните ефекти за стопанството и економијата од воведување  на нерегистираните субјекти во системот. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Фондовите од вториот пензиски столб управуваат со милијарда евра на 490.000 идни пензионери

Објавено

на

На крајот на минатата година во двата отворени задолжителни фонда од вториот пензиски столб – КБ Прв пензиски фонд и Сава пензиски фонд членуваа вкупно 490.035 идни пензионери на кои од личниот доход им се издвојуваат средства во задолжителните пензиски фондови. На крајот на 2018 година тие управуваат со безмалку 1 милијарда евра средства на своите членови колку што се собрани во 13те години, односно од почетокот на пензиската реформа во 2006 година. Иако на самиот почетокот на реформата, стартната позиција на двете друштва беше иста, сепак КБ Прв пензиски фонд сега има повеќе членови, поголемо пазарно учество и управува со повеќе средства во споредба со другиот фонд, односно управува со портфолио кое е поголемо за околу 62 милиони евра. (more…)

Продолжи со читање
Unibanka_banner_300x250

Популарно

Copyright © 2018 bankarstvo.mk. All Rights Reserved. Developed by Digital Orange