Connect with us

Останато

Што ќе се случи ако се распадне еврозоната?

Објавено

на

Стравот дека еврозоната може да колабира, најизразен беше во 2010 година, кога кризата во Грција беше најизразена. Тој страв сеуште ги нема напуштено финансиските пазари. Можноста светски најголемата економска зона да ја напушти својата валута, ги преплашува финансиските пазари.

Нема бегство.

Не постои начин да се излезе од Европската унија и еврото кога една држава ќе се приклучи кон унијата. Тоа не значи дека не може да се создаде начин. Процесот на измена на договорот на ЕУ е далеку од едноставен, иако, како и другите, земјите-членки ќе имаат правни предизвици за секој член кој ја загрозува еврозоната и нејзиното заедничко економско богатство.

Пореално е да се согледаат неколку од послабите земји што ја напуштаат ЕУ и еврото во “последиците да бидат проколнати”, што ќе ги остави инвестициските мртви зони со години, ако не и со децении, како што се појавуваат законски и економски предизвици. Сметките ќе бидат замрзнати, валутите ќе се заменат, а богатството ќе биде уништено, но еврозоната ќе продолжи со постојните нации. Ова сценарио е помалку веројатно од финансиска помош и квантитативно олеснување за да ги задржат послабите земји во унијата. Значи, што ќе донесе тотален колапс? Излезот на некои од најголемите економии на ЕУ, како Германија и Франција. Во овој случај, еврото, најверојатно, ќе биде напуштено масовно и централните банки ќе треба да го поминат тешкиот и скап процес на враќање на националните валути назад.

Трговски загуби.

Еврозоната делумно се зголеми од желбата да се олесни трговијата низ европскиот континент. ЕУ е во суштина масовна слободна трговска зона со дополнителна предност, валутниот ризик се елиминира поради заедничкото евро за оние земји во еврозоната. Бугарија, Хрватска, Чешка, Данска, Унгарија, Полска, Романија, Шведска и Обединетото Кралство се членки на ЕУ кои не се во еврозоната. Малку е веројатно дека отвореното тргување ќе преживее распаѓање на еврозоната. Дури и ако тоа го се случи, валутните разлики меѓу нациите ќе ги отежнат тековните трговски односи. Дали луѓето во Грција ќе купат толку многу Пејаџо или Фолксвагеникога ќе бидат 40 или 50 проценти поскапи, поради тоа што грчката валута е многу послаба од франк или марка? Навистина тешко веројатно. Разликите ќе го преструктуираат производството и трговијата низ цела Европа, бидејќи компаниите повторно се враќаат на конкурентните предности и недостатоци на регионалните економии и валути.

Влијание врз светот.

Секако, отстранувањето на еврозоната ќе има огромни реперкусии за економиите во целиот свет. Најголемата светска економија, САД, има инвестиции и трговски врски со ЕУ, што би било негативно влијание на распадот на еврозоната или ЕУ како целина. На основно ниво, многу од еврообврзниците ќе претрпат загуби кога ќе бидат преведени во друга валута или едноставно ќе бидат целосно исплатени. Ова големо уништување на капиталот и неизвесноста на валутните ризици и договорот ќе го намалат увозот и извозот меѓу САД и ЕУ.

Ова намалување на светската трговска и финансиска неизвесност би можело да предизвика полоша глобална рецесија од онаа на глобалната финансиска криза во 2007-2008 година. Економиите со висок раст кои ќе продаваат во ЕУ и САД ќе забават заедно со остатокот од светот. Дури и Кина, која ги диверсифицира своите трговски партнери, ќе забележи пад бидејќи западните економии страдаат од загуби на национално ниво, од големи инвестиции, инстутиционални инвестиции, трговии на големо и мало, па се до пензиски фондови. Ќе има помалку побарувачка за стоки од Кина, Јужна Кореја и Јапонија, ширејќи ја “заразата„ на ЕУ во регион што е помалку изложен преку традиционални инвестиции.

Обнова.

Дури и ако еврозоната се распадне, економијата во светот би се опоравила, иако ќе има региони кои одат многу подлабоко во рецесија и депресија повеќе години. Повеќето европски земји ќе се соочуваат со повеќегодишни рецесии или депресии. Економските притисоци би се совпаднале со политички хаос, бидејќи земјите губат пензии, индустрии и богатство како резултат на растурањето. Инвеститорите кои се приближуваат кон европските инвестиции во последиците ќе бараат премија за ризик слична на онаа на земјите во развој, додека не се обнови довербата.

Трговијата ќе ја стабилизира ситуацијата како и секогаш. Француско вино, грчки маслинки, германски автомобили, италијански карактер и многу други европски производи ќе најдат купувачи. Одвоените економски богатства и валути на овие народи ќе се одвиваат и ќе се движат како што навикнуваат, но трговијата во поранешната еврозона, најверојатно, никогаш нема да се одвива со леснотија што во моментов.

Распадот на еврозоната е крајно неверојатен. Излезот на послабите нации од заедничката валута или поголемиот сојуз е малку пореална можност, но дури и тоа не може да се случи според договорот, како што е договорено од сите земји-членки.

 

Останато

Поддршка од „Бортас“ за младите претприемачи за купување на деловен простор

Објавено

на

Градежната компанија „Бортас“ започнува нов проект  за поддршка на сите микро, мали и средни претпријатија што се во потрага по сопствен деловен простор.

Препознавајќи го капацитетот и потенцијалот на сите што сакаат да започнат нов бизнис, оваа градежна компанија им нуди грејс-период од 6 месеци на сите претприемачи кои сакаат да купат деловен простор.  Овој период од 6 месеци, како што велат од компанијата, е доволен новиот претприемач да почне со развивање на својот бизнис и да стекне право да аплицира за кредит во некоја од комерцијалните банки за да го купи просторот што го користи во грејс-периодот. Од градежната компанија „Бортас“, која на пазарот опстојува 28 години, велат дека имаат одлична соработка со комерцијалните банки кај нас и дека на своите клиенти секогаш  им се достапни за консултација и поддршка во водење на целиот процес- од избор на соодветен простор, преку аплицирање за кредит, до добивање имотен лист.

Идејата за овој проект потекнува од фактот што започнувањето сопствен бизнис бара сериозна инвестиција, а високите цени за закуп на деловен простор дополнително го оптоваруваат буџетот на ново формираната компанија. Со проектот, градежната фирма „Бортас“ нуди намалување на почетните трошоци на новите претприемачи, по реалксирано планирање на средствата со кои располагаат  и избегнување на трошоците за закуп на деловен простор со пренасочување на истите во трајна инвестиција.

Во програмата за поддршка на млади и креативни бизниси, посебен акцент е ставен на социјално одговорните претприемачи, за кои „Бортас“ нуди посебни услови и поволности.

„Иако проектот е наменет за сите млади претприемачи што сакаат да започнат нов бизнис, во програмата посебно ги издвојуваме оние претприемачи кои својот бизнис го развиваат во насока на социјално одговорен бизнис. За сите претпријатија кои преку своето работење вршат позитивен импакт врз општествената заедница, а со тоа се активно вклучени во развојот на социјалната економија во земјата, нудиме значително пониски цени за м², а за новоотворените социјално одговорни компании, грејс- период од цели 12 месеци. Со ова, сакаме да ги мотивираме и да ги поттикнеме младите претприемачи да размислуваат поодговорно во креирањето на својата бизнис-стратегија, а со своето натамошно работење да влијаат позитивно врз создавањето поздраво и поодговорно општество.“ – вели Бојана Бораниева од „Бортас“.

Со своето 28-годишно постоење и силно изградено чувство за одговорно претприемништво,  градежната фирма „Бортас“ отсекогаш ги поставувала и подобрувала стандардите за квалитетна градба и хумано живеење. Со овој проект од компанијата се надеваат дека ќе влијаат и на останатите големи компании – двигатели на економските процеси во земјава, да го стават одговорното работење пред профитот.

Повеќе информации во врска со целиот проект можете да добиете на +389 2 322 76 25 или на www.bortas.com.mk

Продолжи со читање

Останато

ЕУ предлага реформи на Светската трговска организација

Објавено

на

Европската комисија предложи серија реформи на Светската трговска организација (СТО), со цел нејзина модернизација и прилагодување на современите пракси во трговијата.

Предлозите на ЕУ за реформи доаѓаат по заканите на американскиот претседател Доналд Трамп дека Вашингтон ќе ја напушти СТО, доколку таа не се реформири, обвинувајќи при тоа дека САД не добиваат праведен третман од страна на Организацијата.

Како мерка на притисок, САД го блокираа усвојувањето на механизмот на СТО за надминување на трговските спорови, со што го парализираа целиот процес.

– Механизмот на СТО полека се движи кон застој. СТО веројатно се наоѓа во најголемата криза досега, изјави еврокомесарката за трговија Сесилија Малмстром, истакнувајќи дека правилата на Оргаизацијата не ги следеле технолошките промени и обемот на модерната трговија.

Како пример, таа посочи дека важечките правила на СТО недоволно ги регулираат прашањата за субвенциите доделени на претпријатија во државна сопственост, а и воопшто не ја покриваат трговијата по елекстонски пат.

Малмстром нагласи дека ЕУ решила да предложи реформи на СТО токму поради ваквите недостатоци, а не за да ги задоволи барањата на САД.

Предлозите на Еврокомисијата вклучуваат промени на правилата за доделување на субвенции кои придонесуваат за нарушување на пазарните фер услови, подобрување на транспарентноста и зголемување на ефикасноста на механизмот за надминување на трговските спорови, со цел да се деблокирање процесот на негово воспоставување.

За да бидат спроведени предложените реформи на ЕУ, тие треба да бидат прифатени и одоберни од сите 164 земји членки на СТО.

Малмстром соопшти дека за предложените реформи од страна на ЕУ, веќе започнале разговори со Кина, а следната недела ќе има средби и со американскиот трговски претставник Роберт Лајтизер и со јапонскиот министер за економија Хирошиге Секо.

Тензиите во глобалната трговија ескалираа последниве месеци со одлуката на САД за воведување високи царини за увоз на челик и алуминиум, како и за зголмување на цариинските стапки за увоз на голем број кинески прозиводи. На ваквите мерки на САД, засегнатите страни одговорија со контрамерки поврзани со увозот на американски производи.

Продолжи со читање

Останато

Кредитите од ЕИБ за мали и средни претпријатија со камата до 3,5 проценти

Објавено

на

На македонските мали и средни компании од денеска им е достапна поволна кредитна линија од 100 милиони евра од Европската инвестициска банка (ЕИБ) што ќе се пласира преку Македонската банка за поддршка на развојот и 11 деловни банки.

Се очекува до крајот на месецот да бидат потпишани договорите со деловните банки, а од средината на следниот месец да почне и аплицирањето од компаниите за добивање кредити.

Кредитите ќе се доделуваат во транши од по пет милиони евра, а компаниите ќе можат да учествуваат со проекти во вредност од шест илјади евра до три милиони евра.

Кредитната линија ќе биде достапна во наредните две години, односно до повлекувањето на сите транши. Се очекува да биде понудена по пониски каматни стапки, односно со каматна стапка од околу 3,5 отсто и ќе има рок за враќање од 12 години со грејс-период од две до четири години во зависност од проектот.

Кредитната линија ќе може да се користи за инвестиции, набавка на опрема, градежни материјали, машини, транспортни средства, финансирање на обртни средства…

Заменик-директорот на ЕИБ, Ендрју МекДауел, истакна дека со оваа кредитна линија се поддржува приближувањето на земјава кон ЕУ и најави дека имаат намера во иднина да се фокусираат на поддршка на транспортот, енергијата и заштитата на животната средина.

– Како што се забрзува процесот на интеграција  со ЕУ присутноста на ЕИБ ќе се зголемува… Нашата поддршка во изминатите години придонела да се создадат околу 6.000 нови работи места во вашата земја во речиси 2.000 мали и средни компании, рече Мекдауел.

Досега вкупната поддршка од ЕИБ за земјава изнесува 450 милиони евра.

Продолжи со читање
P2_P_MK_300x250
[ccpw id="39761"]

Популарно

Copyright © 2018 bankarstvo.mk. All Rights Reserved. Developed by Digital Orange