Connect with us

Останато

Што ќе го отпочне гласовното банкарство?

Објавено

на

Пристигна гласовното банкарство, со имиња како Ерика, Алекса и Луво. Дали технологијата ќе се имплементира повеќе не е прашање. До кој степен потрошувачите ќе го искористат тоа е она што е за дебата.

До сега, дискусијата главно се фокусираше на тоа дали луѓето имаат интерес да ја проверат својата кредитна картичка и да проверат салда на сметки користејќи ги Алекса или Ерика. Но, проблемот е што дискусијата е премногу тесно фокусирана. Не се зема предвид каде иднината ја води банкарската индустрија.

Voice-to-voice интеракциите со chatbot-ови се уште се нови, и тие секако се корисни, но тие се само почеток. Иноваторите на вештачка интелифенција се многу повеќе визионерски и имаат намера тоа да биде во тек со секојдневниот живот на потрошувачот.

Гласовното банкарство ќе стане една компонента на целокупниот ангажман на корисникот со банката и ќе биде вкоренет во секојдневните рутини на корисникот.

Говорно контролираниот софтвер за облак-компјутери наскоро ќе биде вграден во речиси секој нов gadget, возило и зграда, подвлечен од неодамнешниот скок на Амазон со брза реакција на повеќе од десетина нови производи на Алекса.

Дали оваа технологија е безбедна? Секако дека да.

Идентификацијата нема да биде ограничена од потребата корисникот да зборува, што ќе го подобри искуството на потрошувачот. Однесувањето, локацијата, уредите и други биометриски податоци на потрошувачот ќе бидат разгледани од страна на интелигентната платформа базирана на вештачка интелигенција.

Замислете носење часовник кој ви овозможува вашиот виртуелен личен асистент да го препознае вашиот уникатен биометриски пулс. Мултимодалната автентикација не само што ќе ја подобри безбедноста, туку ќе биде беспрекорна низ уредите, обезбедувајќи погодност за крајниот корисник. Банките треба да им помогнат на потрошувачите да разберат дека уредот не е клучен за безбедносно прашање туку cloud computing платформата е она на што инжинерите работат неуморно за да ги зајакнат.

Гласовно банкарство 2.0

Во иднина, разговорот за гласовно банкарство ќе вклучува многу повеќе од комуникација со вашите финансиски сметки на база на еден на еден. Имајќи ги информациите за банкарството и плаќањето достапни за вашиот личен виртуелен асистент, ќе ви овозможи лесно да платите, да се претплатите, да купите, да резервирате и многу повеќе – да ја завршите речиси секоја трансакција за која ви требаат информации за вашата дебитна или кредитна картичка.

Новото бојно поле на гигантите од Силиконската долина се фокусира на фаќањето на вашата лојалност кон нивниот пакет на технологии и услуги кои вклучуваат гласовни команди. Овие компании ќе се натпреваруваат за вашиот бизнис во одборот.

Останато

Од почеток на 2019 година државните обврзници ќе се тргуваат на Македонска берза

Објавено

на

Државните хартии од вредност од почетокот на 2019 година ќе котираат на Македонска берза. Денеска министерот за финансии Драган Тевдовски и директорот на Македонска берза Иван Штериев, потпишаа договор за котација на државните обврзници. Со ова државните хартии од вредност ќе станат достапни за поголем број на инвеститори, како домашни, така и странски. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Google Pay штотуку стана полесен за употреба!

Објавено

на

Последната верзија на Google Pay ги прави мобилните плаќања од Android многу слични на оние на нивниот најголем ривал, Apple Pay.

(more…)

Продолжи со читање

Останато

Избрани претприемачите за 2018 година

Објавено

на

Ваљон Купа од „Евита груп“ – Дебар и Филип Ристевски од „Пиксел“ – Скопје во категоријата мали претпријатија, како и Сашко Андонов од „Течко нет“ – Кочани и Александар Билјаноски од „Мое студио Дадар“ – Скопје во категоријата микро претпријатија, се добитници на наградите „Претприемач на годината 2018“.

(more…)

Продолжи со читање
P2_P_MK_300x250

Популарно

Copyright © 2018 bankarstvo.mk. All Rights Reserved. Developed by Digital Orange