Connect with us

Анализи

Што ја очекува еврозоната во иднина?

Објавено

на

Од март 2015 година, до сега Европската централна банка купи 2,6 илјади милијарди евра државни обврзници, што е околу 40% од БДП во еврозоната, во обид да им помогнат на европската економија да излезе од глобалната финансиска криза во 2008 година На почетокот, Европската централна банка ги поттикна земјите од еврозоната со 60 милијарди евра месечно за постепено намалување на износот до 15 милијарди евра.

Производство и услуги во еврозоната во декември падна на минимум во последните четири години, велат експертите, поради протестите во Франција, како и забавување на Германија и намалување на производството во Кина. Реакцијата на пазарот беше пад на еврото во однос на доларот за 0,6%, на нешто помалку од 1,13 долари за едно евро едновремено.

Небојша Савиќ, професор на Универзитетот FEFA, се сеќава дека по кризата од 2008 година, Банката на федерални резерви на САД влезе во сеопфатна програма на квантитативно олеснување, додека ЕЦБ се двоумеше и по одредено време започна слична програма.

Проблемите во еврозоната се толку многу големи што монетарните мерки не можат да ги заменат политичките ризици и знаците за забавување на европската економија. ЕЦБ постојано го спроведува планот за излегување од квантитативно олеснување, и покрај фактот што европската економија не оди според очекувањата кои беа поставени на почетокот на годината.

Прашањето е што ќе се случи кога ЕЦБ ќе почне да ја подигнува референтната каматна стапка, бидејќи голем дел од заемот е поврзан со Euribor. Euribor (Euro Interbank Offered Rate) е дневна референтна стапка, објавена од Европскиот институт за пазари на пари, врз основа на просечните каматни стапки по кои банките на еврозоната нудат да даваат необезбедени средства на други банки во големопродажниот пазар на пари на еврото (или меѓубанкарскиот пазар).

Според економистите, намалувањето на референтната каматна стапка не би требало да се случи пред крајот на 2019 година.

Анализи

МАКЕДОНИЈА е земја на фриленсери!

Објавено

на

Што се фриленсери? Наједноставна дефиниција на овој термин претставува луѓе кои работат независно, односно не се во постојан и редовен работен однос, немаат работно место, самостојно ги наоѓаат своите клиенти и можат да работат од било каде и било кога.  (more…)

Продолжи со читање

Анализи

Во Македонија регистрирани 8 компании кои нудат “брзи кредити”

Објавено

на

Министерот за финансии, Драган Тевдовски денес во Собранието на Република Македонија ја доби поддршката од пратениците за ограничување на трошоците кои се однесуваат на таканаречените “брзи кредити”. (more…)

Продолжи со читање

Анализи

Во војната помеѓу банките и онлајн кредиторите, ќе победат податоците!

Објавено

на

Онлајн кредитори пристигнаа на сцена во совршено време за Силиконската долина. Излегувајќи од финансиската криза во 2008 година, банките – традиционалните заемодаватели – бавно го разбираа начинот на кој потрошувачите сакаа да пристапат до кредит и беа (разбирливо) неподготвени да преземат ризик. Наместо да се фокусираат на потребите и барањата на потрошувачите, банките беа фокусирани на други прашања: регулаторни предизвици, ограничувања на капиталот и основни технологии изградени во 1960-тите – ненамерно отворање на пар за пораст на интернет-заемодавците. (more…)

Продолжи со читање

Популарно

Copyright © 2018 bankarstvo.mk. All Rights Reserved. Developed by Digital Orange