Connect with us

Лични финансии

Што треба да знаат младите за пензијата?

Објавено

на

Пензионирањето секогаш изгледа многу далечно, особено кога сте млади. Но, тоа не значи дека нема да дојде. Има 3 клучни работи што секој млад човек мора да ги знае.

Нема да можете да работите долго колку што мислите.

Слушате дека луѓето зборуваат за 65 години како “нормална” старост за пензионирање, иако веќе не е тоа, дури и за придобивки се големи. Чудно, со оглед на сите разговори што ги слушате за луѓето што се пензионираат подоцна, просечната возраст на која пензионерите е 63 години за жени и 64 години за мажи.

Во меѓувреме, голем процент пензионери ја напуштаат работата порано од планираното – 49% од нив во 2014 година, на пример. Многумина што се пензионираат порано отколку што планирале често го прават тоа поради негативни причини, како што се здравствениот проблем или попреченоста (61%).

Значи, ако мислите дека не треба да заштедите за пензионирање сега, бидејќи само може да продолжите да работите, можеби ќе ви треба план Б.

Ќе ги пропуштите така наречените “бесплатни пари”.

Колку порано ќе почнете да штедите, толку повеќе пари ќе имате кога ќе дојдат годините за пензионирање. Ако почнете да штедите на 35 години наместо на 25 години, најверојатно ќе имате 30% помалку пари кога ќе се пензионирате.

Колку порано почнете, толку ќе ви биде полесно.

Ако започнете на 35 години наместо на 25 години, ќе треба да одвојувате 3 пати повеќе средства секој месец, за да добиете иста сума на пари како да сте започнале на 25 години. Ова ќе ви го отежни моменталниот живот и многу лесно ќе се откажете од штедење.

Мора да размислувате однапред за вашите финансии за да бидете обезбедени кога тие најмногу ќе ви се потребни. Почнете уште во студентски денови да планирате како ќе заштедите пари. Ќе си бидете благодарни сами на себе во пензионерските денови.

Лични финансии

3 митови за кредитните картички во кои сите веруваме

Објавено

на

Кредитните картички, како и секој финансиски производ, изгледа дека создаваат одредена количина на анксиозност кај луѓето. Постојат митови и гласини кои се раширени околу тоа како да се потрошат пари со кредитна картичка и кога да се исплатат. За жал, некои од овие митови за кредитни картички може да му предизвикуваат на вашиот паричник – и вашиот кредитен рејтинг – повеќе штета отколку добро. (more…)

Продолжи со читање

Лични финансии

6 совети за подобро користење на кредитна картичка

Објавено

на

Повеќето луѓе се согласуваат дека користењето на кредитна картичка за плаќање за секојдневни купувања е паметна идеја. Впрочем, кредит е безбеден, удобен и наградува. Плус, ако сте одговорни, исто така ќе се изгради цврста кредитна оценка. (more…)

Продолжи со читање

Лични финансии

Ако сте толку паметни, зошто не сте богати? Изгледа тоа е само шанса.

Објавено

на

Најуспешните луѓе не се најталентираните, само најсреќните, потврдува новиот компјутерски модел за  создавање богатство. Имајќи го ова во предвид, можеме да максимизираме поврат од многу инвестиции. (more…)

Продолжи со читање
P2_P_MK_300x250

Популарно

Copyright © 2018 bankarstvo.mk. All Rights Reserved. Developed by Digital Orange