Connect with us
P2_P_MK_1600x400

Лични финансии

Што претставува каматно-каматниот ефект или попознат како сложена камата?

Објавено

на

Еден од најпознатите научници во историјата, Алберт Ајнштајн ја опишал сложената камата како “Осмо Светско чудо”. Тој додал дека оној кој го разбира овој ефект, заработува многу, тој што не го разбира, подоцна скапо го плаќа.

Убавината на сложеното вкаматување е тоа што ви овозможува да заработите дополнителна камата на вашата камата, така што единствено нешто што треба да направите е да вложите пари на што подолг рок, а потоа првично инвестираните пари сами ќе работат за вас.

Постојат три правила кој ги навел Ајнштајн, за да се извлече максимумот од сложената камата:

  • Реинвестирајте ги добивките
  • Инвестирајте на долг рок
  • Продолжете да додавате пари

Чудото на сложената камата познато и како каматно-каматен ефект ги претвора Вашите оперативни пари во фантастично моќна алатка за остварување на голема заработка. Сложеното вкаматување претставува процес на генерирање на нова заработка преку реинвестирање на заработката која што произлегува од претходно вложените средства.

За овој ефект да функционира успешно, потребни му се две многу важни компоненти: време и реинвестирање. Колку повеќе време ќе им дадете на вашите пари, толку поголем ќе биде нивниот потенцијал за раст, а тоа значи многу поголем бенефит за вас.

1. Придобивките од реинвестирање на добивката

Замислете дека сте инвестирале 1.000 денари во фонд кој обезбедил раст од седум проценти годишно (зголемени месечно).

Ако сте личност која сака да гo земе профитот колку што е можно поскоро, тогаш во џеб ќе имате 70 денари повеќе од вложените 1.000денари, односно вкупно 1.070 денари.

Меѓутоа, ако ја реинвестирате добивката, вашата добивка ќе се зголеми и вие имате уште повеќе пари, како што покажуваат податоците во табелата:

Доколку не ги подигнувате вложените средства, по петтата година, вашата годишна добивка (камата) би се зголемила од 70 на 92 денари односно ќе имате заработка од 31%.

Но, доколку добивката од првата година (70 денари) ја реинвестирате, наместо да ја ставите во џеб, тогаш по истекот на петте годинивие би имале заработено 403 денари, во споредба со 350-те, доколку секоја година ја подигнувате добивката.

2. Придобивките од инвестирањето на долг рок

 

Колку подолго ги оставате вашите пари недопрени, толку ќе биде посилен ефектот на вкаматувањето.

Земете го претходниот пример, по пет години, вие не само што ќе заработувате камата на вашата првобитна инвестиција од 1.000 денари, вие исто така ќе заработувате камата на каматата, па така наместо 350 денари ќе добиете 403 денари.

По 10 години, вашата првична инвестиција од 1.000 денари ќе се дуплира и ќе порасне на 2.010 денари. Тоа значи дека вашата добивка ќе биде 1.010 денари, повеќе од вашата почетна инвестиција.

По 20 години, вие би имале 4,039 денари, а по 30 години би имале 8.116 денари односно 8 пати повеќе од вашата прва инвестиција. Тоа значи дека вие би заработиле повеќе пари во последните 10 години отколку во првите 20 години заедно.

3. Придобивките од додавање на пари (зголемување на инвестицијата)

Замислете дека, покрај оставањето на вашите пари недопрени 30 години, додадовте, само по 50 денари неделно.

Тоа ќе го направи ефектот на вкаматување уште помоќен, како што покажува табелата во прилог:

Благодарение на моќта на вкаматувањето, би заработиле 34.370 денари во третата деценија во споредба со 26.612 денари во првите две децении – тоа е 29 проценти повеќе пари за половина време.

Се разбира, ако додадете повеќе од 50 денари неделно, вашата финансиска моќ ќе стане уште посилна.

Како што покажуваат бројките, ако имате дисциплина да вложувате редовни депозити и трпение да не ги допирате, можете да направите од мала инвестиција во вистинско богатство.

За да го искористите каматно-каматниот ефект во ваша полза, бидете трпеливи. Не ги повлекувајте вложените средства. Акумулирањето функционира само доколку на вашата инвестиција и дадете доволно време да порасне. Магијата на каматно-каматниот ефект се чувствува на крајот.

Лични финансии

7 Работи во продажбата кои мора да ги избегнеш по секоја цена

Објавено

на

Како професионалци во продажбата, имаме многу тактики, техники и алатки кои ни се на располагање. Некогаш можеби има и полесни, но не толку етички начини за да се постигне успешна продажба, но баш поради овие работи нас професионалците во продажбата не бие лош глас. Ако сакаш да бидеш успешен продавач кој не сака да си ја наруши репутацијата, прочитај ги подолу седумте најлоши работи кои мора да ги избегнеш по секоја цена.

  1. Лажење.

Ова е очигледно, а и прво е со причина. Секој лаже во одредена ситуација, но во продажбата лажење може да води кон креирање на лоша слика на компанијата или продуктот кој го претставувате. Лажењето може да биде причинител на конфликти во тимот или пак да се развијат лоши односи со клиентите. Ако треба да лажеш за да ја направиш продажбата, тогаш мора да има нешто погрешно во а) тоа што го продаваш, или б) твојот пристап. Во најголем број на случаи е ова второто.

Ако си сигурен во себе и ако сакаш понудата да ја направиш поатрактивна, биди искрен со клиентот, немој да нудиш работи кои не постојат само за да добиеш негов потпис. Ако клиентот дознае дека си го излажал, тоа може да биде штетно кон твојот работодавец и да има катастрофални последици за тебе: да се пријавиш во биро за вработување. Кога станува збор за лажење, има само едно правило: не лажи!

  1. Нетрпеливост.

Генералното мислење е дека сите продавачи се екстроверти, луѓе со кои е лесно да се влезе во разговор. Ова не може да биде подалеку од вистината. Иако многу интроверти се успешни продавачи, има одредени карактеристики кои луѓето мора да ги отстранат за да бидат успешни во продажбата. Една од тие карактеристики е нетрпеливоста.

Кога се работи за склучување зделка, нетрпеливото брзање за да се склучи зделката нема никаде да те однесе побрзо. Клиентите обично не сакаат да покажат дека би склучиле договор, се додека ти не го иницираш потпишувањето. Да знаеш кога и како да иницираш е само по себе уметност, но и тоа треба да го направиш со дредена финеса, за после тоа да не го изгубиш клиентот. Немој да бидеш нетрпелив и на крај да ја изгубиш зделката.

  1. Премногу зборење

Да, многу продавачи ја имаат дарбата да зборат подолго, но исто така можат да зборат до бескрај. Иако знаат да бидат одлични говорници и да бидат центар на вниманието, при претерано зборење потенцијалниот клиент може да изгуби интерес и да пропадне состанокот. Во процесот на продажбата, многу подобро е да го слушаш клиентот, отколку да го надзбориш со некој богат говор.

Претераното зборење исто така го одвлекува вниманието на клиентот од самата продажба. На никој не му е гајле за некоја смешна анегдота од детството, колку и да е важна. Во продажбата времето е пари, затоа не го губи времето на клиентите залудно. Гледај да држиш одреден баланс со зборењето и биди сигурен дека нема да излезе од контрола, затоа што така и состанокот ќе излезе од контрола.

  1. Заобиколување

Си закажал состанок во некоја компанија, се гледаш со одговорното лице, се договарате за одредени услови, но мора да се видите уште еднаш, затоа што мора да дојде со колега кој има поголеми овластувања од него за да склучите договор. И го чекаш тој втор состанок. Ова е секогаш незгоден период. Дали сака да закаже, дали може да закаже?

Која и да е ситуацијата, во никој случај не ги заобиколувај оригиналните услови кои сте ги договориле само за да дојдеш до тоа второ лице или пак, ако одиш преку други лица од таа компанија.

Најмногу од се се работи за лојалност и почит, и ако првиот контакт сфати дека си спремен да му одиш позади грб само за да си ја завршиш работата, сметај дека си го изгубил за каква било идна соработка. И што е уште понезгодно, може од внатре и да ти ја бојкотира секоја твоја понуда за соработка.

  1. Мрзливост

Секој си има свои мрзливи периоди, но за тоа има време и место, а да се биде во продажба не е дозволиво за таков период. Причината поради која продавачите не се излежуваат е затоа што треба да се склучуваат зделки и да се прават пари, и ако си бавен, конкуренцијата ќе те победи, затоа што конкуренцијата никогаш не спие. Продавачите, во најголем дел од времето, се педантни и ажурни, и не се навикнати на мрзеливост. Затоа и се добри продавачи.

Но, секако, има одреден број на продавачи кои не се направени од тој калап и поради нивната мрзеливост немаат некои од основните продажни вештини и навики. На пример, мрзеливите продавачи избегнуваат да бараат клиенти, или не прават follow up ни на нивните постоечки клиенти.

  1. Преголема самоувереност

Продавачите треба да зрачат со самодоверба, но и тоа си има свои граници. Кога ќе бидеш премногу самоуверен, тоа може да има контра ефект кај повеќето луѓе, особено клиенти кои дури може да се почуствуваат загрозени од таков вид на хипер став. Исто така преголемата самодоверба е знак на компензирање на други карактерни недостатоци, или што е уште полошо, недостатоци на продуктот или компанијата.

Ако си по природа премногу самоуверен, гледај да бидеш поумерен кога го вршиш процесот на продажба со клиентот. Преголемата самоувереност не е ефикасна ни внатре во тимот за продажба. Секој почитува одредена доза на скромност од време на време, иако ти си “најдоброто нешто што и се случило на твојата компанија и твојот тим”.

  1. Преголема амбициозност

Исто како и премногу самоуверените, преамбициозните се типови на продавачи кои ретко кој сака да биде во нивна близина. Преамбициозните продавачи не знаат кога треба да запрат. Тие се напорни, не прифаќаат ‘не’ за одговор и не читаат знаци (од клиентот, од колегите…).

Напорните продавачи се веќе застарен модел во денешниот пазар. Најголем број од клиентите сакаат продавач кој знае што продава, кој ќе ги води кон вистинската насока за да склучат договор. Преамбициозните продавачи забораваат да слушаат и напротив, сакаат да ја доминираат ситуацијата, и тие му кажуваат на клиентот што му треба, а не обратно.

Продолжи со читање

Лични финансии

5 работи кои одличните продавачи ги прават

Објавено

на

Најдобрите продавачи знаат дека се најдобри. Тие се гордеат со својата уметност. Тие се одделуваат од останатите без разлика на околностите. Како го прават тоа? И дали ти си еден од нив? (more…)

Продолжи со читање

Лични финансии

Со коучинг до успешна продажба

Објавено

на

Што доколку никогаш повеќе не мора да го слушнеш зборот ‘’не’’ како човек кој работи во продажбата? Што ако твојот постојан напор и твојата интеракција со клиентите постојано вродуваат потенцијални можности за соработка? Можеби ќе си кажеш за мене дека летам во облаци, но што мислиш дека би било потребно за да се гарантира дека секое телефонско јавување би резултирало со позитивна реакција од клиентот, а во исто време би значело и развивање на долготраен однос помеѓу тебе и истиот тој клиент? Продолжи да читаш за неколку вредни приоди што можат да ја доведат оваа визија поблиску до реалност. (more…)

Продолжи со читање
project

Популарно

Copyright © 2018 bankarstvo.mk. All Rights Reserved. Developed by Digital Orange