Connect with us

Криптовалути

Што е Ravencoin и зошто е важен во светот на криптовалутите?

Објавено

на

Единствената цел на Ravencoin е да овозможи трансфер на средства од една личност на друга преку блокчејн технологија. Ravencoin користи уникатен ASIC резистентен алгоритам наречен x16r. Ravencoin е отпорен на ASIC затоа што постојано го менува редоследот на алгоритмите на хаширање.

Во белата книга на Ravencoin се вели дека “Равенокоин е блокчејн и платформа оптимизирана за пренос на средства, како што се токени, од еден до друг носител”.

Што е проблемот?

Проблемот е во тоа што не постои софтвер со отворен код, децентрализиран блокчејн специјално дизајнирана за трансфер на средства. Иако Bitcoin и Ethereum се способни за пренос на средства, тие не биле специјално дизајнирани да го сторат тоа и затоа имаат некои големи недостатоци.

Недостаток на користење на Bitcoin е дека мрежата не знае точно дали средствата се вградени што може да доведе до случајно уништување на корисникот. На пример, ако го испративте Bitcoin со вграденото средство на размена, средството ќе биде уништено. Исто така, средствата мора да бидат вградени во Bitcoin, наместо нивниот токен. Затоа, трансферите на средства бараат мали количини на bitcoin, што би можело да биде многу скапо, во зависност од цената на Bitcoin – от.

Етереумските токени како ERC20, ERC721 и ERC223 поддржуваат паметни договори и трансфери на средства. Сепак, овие може да бидат збунувачки, бидејќи може да има повеќе ERC20 токени со исто име. Ова може да резултира со некои сериозни грешки бидејќи единствениот идентитет на средството е многу важен за да се осигури дека двете страни го добиваат точниот токен.

Друго прашање во овие мрежи е дека не постои начин за издавачот на токен да може лесно да комуницира со поседувачот на токенот.

Што е решението?

Решението е да се создаде Bitcoin-како систем кој е целосно свесен за вреднсота на средствата. Ова го спречува некој од случајно уништување на имотот и ја отстранува прашањето за потреба од испраќање Bitcoin со секоја трансакција.

Уникатно именуваните средства (токени) можат да бидат креирани од корисниците на протоколот Raven без потреба од рударство. Токените се лесно преносливи и можат да послужат каква било цел што креаторот на токен сака да служат. Во суштина, ова се само токени со ограничено снабдување кое претставува предност и лесно може да се префрли на која било адреса на Ravencoin.

Токените може да претставуваат нешто уникатно и ретко како: уметнички дела, ретки предмети за видео игри, акции и хартии од вредност, подарок картички, билети за концерти, злато, парцели и многу повеќе.

Освен тоа, функциите за пораки и гласање се вклучени во мрежата на Ravencoin, коi им овозможува на издавачите на симболи да испраќаат еднонасочни пораки до засегнатите страни. Користејќи го системот за размена на пораки, на имателот на токенот може да му стигне нотификација за гласање. Гласовите може да се креираат и да се дистрибуираат до секој носител на знак и носителите можат да гласаат со испраќање на токени на специфични адреси на протоколи.

Што е токен?

RVN Token е изграден за да создаде уникатен токен за средства. Издавачот го одредува бројот на издадени токени, бројот на децималните места и дали ќе им биде дозволено да издаваат повеќе исти знаци во иднина. Од сега, потребно е 500 RVN да се издадат средства. Постојат 1,2 милијарди циркулирачки RVN со максимална понуда од 21 милијарда токени.

 

Криптовалути

4 најважни блокчејн трендови за 2019 година

Објавено

на

Додека 2019 година е веднаш зад аголот, дојде време да се размислува за настаните од 2018 година, но уште поважно, да се разгледа она што следната година може да го донесе. Блокчејн технологијата ќе донесе уште многу изненадувања.  (more…)

Продолжи со читање

Криптовалути

Amazon влегува во светот на Етереум!

Објавено

на

Kaleido , старт ап кој има за цел да им помогне на претпријатијата да имплементираат блокчејн технологија, започна нова платформа во соработка со Amazon Web Services (AWS). Kaleido Marketplace ќе обезбеди алатки и протоколи за сите компоненти на новите блокчејни проекти “од апликацијата до патот до синџирот”, изјави за Форбс основачот и извршен директор Стив Цервени. (more…)

Продолжи со читање

Криптовалути

Што не очекува во 2019 година во светот на криптовалутите и блокчејн технологијата?

Објавено

на

Оваа година е обележана со значителен напредок во технологијата во финансискиот сектор, но исто така и распространета неизвесност поради голем број политички фактори, вклучувајќи Брегзит и среднорочни избори во САД. (more…)

Продолжи со читање
P2_P_MK_300x250

Популарно

Copyright © 2018 bankarstvo.mk. All Rights Reserved. Developed by Digital Orange