Connect with us

Колумни

Што е Оф-шор (Offshore) и како сопствениците го кријат својот идентитет преку отварање компании во оф-шор центри?

Објавено

на

Оф-шор (Offshore) може да се дефинира како бизнис можности што ги нудат земји во странство, што вообичаено неможат да се користат во матичната земја. Овој поим се однесува на деловни активности преку користење на банки, трансакции или компании во странство. Регистрирањето на компанија во оф-шор финансиски центри и следствено, отворањето на сметки во оф-шор финансиски центри не секогаш се прави со цел да се направат злоупотреби туку се прави и поради пониски трошоци за водење на бизнисот.

Оф-шор компаниите ширум светот нудат низа поволности за компаниите, а и за основање на ваков тип на компанија не треба многу капитал. За разлика од повеќето земји каде се бара висок основачки влог, во Панама, која е актуелна, на пр. може да се основа фирма и за 600 долари. Цените за основање на компании во оф-шор дестинации или даночни раеви како Белизе, Сент Винсент и Гренадин, Бермуда…се движат во просек од 1.000 до 1.500 долари. Не се потребни многу пари и за годишни давачки, кои на годишно ниво се движат во просек од 100 долари, а фирмата функционира без обврски за водење на сметководство и поднесување годишни извештаи на локалните власти. За добивката не се плаќа никаков данок, ниту пак, има потреба од локален директор.

За да се отвори фирма во Панама или било која друга дестинација од ваков тип, нема потреба да се оди таму. За тоа постојат фирми – посредници. Тие ја имаат сета потребна документација за било која оф-шор дестинација, достапна онлајн на нивните веб-страници и одговор на секое прашање за отворањето фирма во оф-шор или дестинација која важи за даночен рај.

Важно е да се напомене дека поседувањето на оф-шор компанија не е нелегално само по себе.

Проблемот е во тоа што политичари или  криминалци ги користат овој вид на компании за прикривање на идентитетот или за други нелегални активности. Затоа оф-шор компаниите често се поврзуваат со даночно затајување или сериозни нелегални активности како „перењето” пари.

Во оф-шор финансиските центри покрај тоа што се нудат пониски трошоци за работење на компаниите се овозможува и максимална приватност бидејќи имињата на сопствениците и на директорите не секогаш е задолжително да бидат јавно запишани во трговските регистри. Поради тоа што оф-шор финансиските центри се под постојан притисок да ги евидентираат вистинските сопственици на компаниите, фирмите задолжени за регистрација на компании во оф-шор центри обезбедуваат друга услуга – полномошници кои стојат зад вистинскиот сопственик.

Застапниците дозволуваат нивните имиња да се користат наместо оние на вистинските сопственици. Тие често се вработени или пријатели на компанијата што е задолжена за регистрација на правни лица во оф-шор финансиските центри. Ополномоштеното лице се јавува како сопственик на акциите и сите официјални документи се прават во нивно име иако тие често знаат многу малку или незнаат ништо за компанијата. Сепак тие потпишуваат документ на кој што нема наведено со кој ги пренесува акциите на вистинскиот сопственик. Едноставно со додавање на датумот, (вистинскиот сопственик) може да стане акционер на компанијата во секое време. Се разбира, документот може да биде со постар датум. Договорот за продажба помеѓу назначениот акционер и вистинскиот сопственик на компанијата е внатрешен документ, кој не е достапен за трети лица.

Вистинскиот директор на компанијата е исто така, скриен зад ополномоштеното лице што го контролира. Прво, тој може да побара општо полномошно од назначениот директор, кој ќе му даде целосна моќ на донесување одлуки во компанијата. Така, г-дин Х ќе дејствува како директор на компанијата, без да биде споменат како таков во документите од оф-шор компанијата. Во такви случаи г-дин Y е наведен како директор и во сите институции, вклучително и банки, Y делува како застапник на компанијата.

Горенаведеното во голем број на случаеви може да се користи од политичари/криминалци кои што се наоѓаат на санкциски листи. На овој начин тие ги избегнуваат санкциите кои што се воведени против нив и имаат можност за пуштање во оптек на нивните нелегално стекнати средства.

Христијан Блажовски – Овластено лице за спречување перење пари и финансирање тероризам

Колумни

Што се даночни раеви и како големите корпорации ги користат?

Објавено

на

Даночните приходи ја одржуваат цивилизацијата во живот. Но, не сите даночни обврзници играат според истиот пакет на правила. Со помош на адвокати, сметководители и разни професионалци, богатите и добро поврзани лица избегнуваат да плаќаат трилиони долари данок. Останатите ја покриваме разликата – вложувајќи ги нашите пари за изградба на патишта, училишта итн. Даночните раеви го овозможуваат сето тоа. Според некои проценки, околу 10 проценти од вкупното производство на сите економии во светот е сместено во офшор финансиски центри, кои ги држат “школки” компании кои постојат само на хартија. Трошоците за државите, во загубен приход, се проценува дека надминуваат 800 милијарди долари годишно. (more…)

Продолжи со читање

Колумни

Користење на технологијата за напредок

Објавено

на

Технологијата оди со огромни чекори напред. Постојано знаеме да кажеме или прочитаме дека истата ќе ни ги земе работните места. Да, вистина е технологијата можеби ќе замени голем дел од нашата физичкa работа, но тоа во иднина ќе ни овозможи да се фокусираме на работи кои што не можат да се автоматизираат. Тоа е начинот на размислување и визијата која што мора да не води напред. Ако немаме визија и ако не започнеме да вложуваме во себе промените ќе не водат нас, наместо ние да ги водиме нив. Затоа влогот во себе е влог во иднината. Доколку сакаме спремни да ја дочекаме иднината мораме да се посветиме на учење, а не само на генерално подобрување во одредени области. (more…)

Продолжи со читање

Колумни

Фискален стимул за заздравување, забрзан економски раст и фискална консолидација

Објавено

на

Минатата недела се одржа првата заедничка научна конференција на Министерството за финансии и Македонската академија на науките и уметностите (МАНУ). (more…)

Продолжи со читањеПопуларно