Connect with us

Странски банки

Што ги чека банкарите во регионот?

Објавено

на

Најголемите предизвици за централните банки во регионот и во наредниот период ќе бидат зајакнување на банкарскиот сектор и одржување на монетарната стабилност на Западен Балкан. Особено, како и во случај на “финансиска криза” на глобалната ниво на земјите во регионот “останаа на нозе”, беше речено на средбата во Бечичи.

Целта на сите монетарни системи во регионот треба да биде во следниот период да се зајакне стабилноста, а странските директни инвестиции, да бидат начин за фискална стабилност се проценува во “Монетарната политика и стабилноста на банкарскиот систем во регионот – една деценија по банкротот на Леман Брадерс “, која се одржа на вториот ден од самитот на министрите за финансии, гувернери и директори на даночната администрација во регионот.

Гувернерот на Централната банка на Црна Гора, Радоје Жугиќ, рече дека во земјите од Западен Балкан во наредниот период, се очекува благ пораст на каматните стапки и понатамошно подобрување на банкарскиот сектор во сите шест економиите на земјите од Западен Балкан. Тоа е потребно за да се зајакне капитализација на банките.

Во Црна Гора, според него, е уште поважно од финансирање од корпоративниот сектор е населението и да придонесе за зајакнување на финансиската стабилност.

Говорејќи во врска со можна изложеност на регионот на надворешни “шокови”, учесниците очекуваат зачувување на стабилна инфлација во монетарниот систем и зголемување на инвестициите и од домашните капацитети и од меѓународни инвестициски кругови, кои се основа за зачувувањње на стабилноста.

Благодарение на благиот севкупен раст во Западен Балкан и Босна и Херцеговина, профитабилноста на банките се зголемува и според Желимира Распудиќ, вицегувернерот на Централната банка на БиХ, нето-добивката на банките изнесуваше 182 милиони евра во 2017 година, што, со оглед на големината на државата е значителна сума. Комисијата исто така процени дека дигитализацијата на банкарскиот сектор и трансформацијата на овој сектор е иднината на банкарството и дека централните банки треба да се прилагодат на новите трендови, што на крајот ќе придонесе за зајакнување на севкупниот финансиски систем на земјите од регионот.

Странски банки

Марио Драги ќе ги зголеми каматните стапки

Објавено

на

Поголемиот дел од анкетираните очекуваат покачување на каматите во септември 2019-та година – месец пред Драги да ја напушти централната банка.

Мислењето се поддржува и од тоа дека банкарите од централната банка дадоа сигнал дека каматните стапки ќе останат на рекордно ниско ниво најмалку за период кој го вклучува и летото од 2019-та година.

Економистите предвидуваат дека „ЕЦБ“ ќе ја зголеми депозитна камата до -0,2% од -0,4% до септември следната година. Зголемувањето на каматната стапка по главните операции за рефинансирање (кој во моментов е нула) најверојатно ќе биде направено до декември 2019-та година – по повлекувањето на Драги. Во претходните прогнози и за двата показатели очекувањата беа повисоката камата да се види во вториот квартал од следната година.

Централните банкари сепак не еднаш посветувале внимание на силата на домашната економија, откако јасно се гледа дека бизнисот се опоравува по слабиот старт на годината. Порастот на нарачките за фабриките во најголемата економија во регионот, пак, е сигнал за најдобри перспективи.

Следниот состанок на „ЕЦБ“ за монетарната политика е на 26-та јули, а за пазарниот интерес претставуваат и насоките кои ќе им ги даде Драги.

Продолжи со читање

Странски банки

Lloyds по Brexit ќе работи со три подружници во ЕУ

Објавено

на

Lloyds Banking Group, британска финансиска институција со традиција повеќе од четири века, планира да ја напушти Британија по три години во ЕУ да работи со три подружници во континентална Европа, извор го наведува ,,Reuters”.

За сега, сигурно е дека една од трите подружници ќе биде во Франкфурт.

Операциите на компанијата на европскиот континент генерираат 11 % од премиите за осигурување.

И некои други финансиски институции, исто така, планираат да го пренесат својот бизнис во Европа. Неколку инвестициски банки, вклучувајќи ги и Банката на Америка, Баркли и Морган Стенли, размислуваат да пренесат персонал во Даблин.

Градовите како Франкфурт, Мадрид и Амстердам можат исто така да имаат корист од разни преселувања.

Продолжи со читање

Странски банки

Sberbank на првото место меѓу банките од Централна и Источна Европа

Објавено

на

Sberbank го зазеде првото место во однос на банките од Централна и Источна Европа (ЦИЕ), спроведена од магазинот ,,The Banker”. Британскиот магазин кој е основан во 1926 година,  ,,The Banker” е клучен извор на податоци и анализа на финансиската индустрија.

Споредување ,,Топ 1000 светски банки” што ги спроведува поставува мерна единица во индустријата веќе од 1970 година, обезбедувајќи сеопфатни информации за здравјето на банкарскиот сектор.

Регионално споредба на банките во земјите од централна и источна Европа е составен дел од годишната споредба ,,Топ 1000 светски банки”.

Критериуми кои одредуваат рангирање се профитабилноста, стапката на враќање на капиталот и основниот капитал (Tier 1), а податоците се преземени од годишните извештаи за 2017 година.

Sberbank е најголемата руска банка – кредитор кој понатаму го прошири лидерството со зголемување на капиталот за речиси 30% во однос на претходната година. Во глобалната реорганизација ,,Топ 1000 светски банки” Sberbank сега зазема 31 место, со што нејзината позиција е поместена однапред за пет места во однос на претходната година.

Според ,,The Banker” анализата, руските банки доминираат во споредба со банките од Централна и Источна Европа, земајќи ги предвид основниот капитал и профитабилноста.

Продолжи со читање

Популарно

Copyright © 2018 bankarstvo.mk. All Rights Reserved. Developed by Digital Orange