Connect with us
P2_P_MK_1600x400

Анализи

Шпаркасе ја купи Охридска банка за 52 милиони евра, но ја враќа инвестицијата за само 5 години?

Објавено

на

Штаермеркише Банк унд Шпаркасен АГ Грац потпиша договор за купопродажба на акции со Сосиете Женерал со цел стекнување со сите акции (вкупно 384.844 обични акции со право на глас) во сопственост на Сосиете Женерал во Охридска Банка Сосиете Женерал во Република Северна Македонија, кои претставуваат околу 74,53% од уделот во капиталот на ОБСЖ.

Акциите кои Штаермеркише Банк унд Шпаркасен АГ ќе ги купи од Сосиете Женерал ќе бидат по цена од 6.298 денари за секоја акција одделно. Целата купопродажба ќе изнесува околу 52 милиони евра.

Со оваа трансакција Штаермеркише Шпаркасе значително ќе ја зајакне постојната пазарна позиција во Република Северна Македонија.

Но, оваа трансакција Штаермеркише Шпаркасе би можеле да ја вратат за само 5 години!?

Согласно финансискиот резултат којшто денес беше објавен на Македонска берза, Охридска банка во 2018 година оствари профит од 10,2 милиони евра, па доколку го задржи тој тренд инвестицијата би ја вратиле за само 5 години.

Анализи

Finance Think: Зголемениот минималец нема да влијае врз работните места

Објавено

на

Владата најави дека се очекува минималната (нето) плата да се зголеми на 13.000 денари, почнувајќи од 1 јули 2019 година. Минималната плата, како инструмент на политиките, беше воспоставена во 2012 година, на тогашното ниво од 8,050 денари (6.263 денари во секторите текстил, кожа и обувки). (more…)

Продолжи со читање

Анализи

Рекордна профитабилност на банките во изминатата 2018 година, но странци го собираат профитот

Објавено

на

Банките во земјава за претходната 2018 година оствариле нето-добивка од работењето во износ од 8,4 милијарди денари или околу 136 милиони евра, што во споредба со претходната 2017 година е зголемување за 27,4%, покажува најновиот годишен извештај за ризиците во банкарскиот сектор на Народната банка. (more…)

Продолжи со читање

Анализи

АНАЛИЗА: Избори и кредитирање – што се случува во банкарскиот сектор?

Објавено

на

Претседателски избори, догодина редовни парламентарни избори а во 2021 та година редовни локани избори – дали сите овие последователни изборни циклуси ќе се рефлектираат и во банкарскиот сектор, конкретно врз кредитирањето и шедењето? По завршување на првиот економски квартал Народната банка ги сумираше резултатите, на месечно ниво ( март/февруари) депозитната база е зголемена за 0,4% а кај кредитирањето порастот изнесува 1.0%, пишува неделната економска анализа на Portalb.mk. Само по основ на потрошувачки кредити граѓаните во банките, на крајот од првото тромесечје должеле 1,3 милијарди евра. (more…)

Продолжи со читање
Unibanka_banner_300x250

Популарно

Copyright © 2018 bankarstvo.mk. All Rights Reserved. Developed by Digital Orange