Connect with us

Странски банки

Швајцарскиот банкарски гигант UBS им овозможува на вработените хибриден начин на работа

Објавено

на

Швајцарскиот банкарски гигант „UBS” одлучи да дозволи дури две третини од своите вработени трајно да работат на хибридниот ангажман.

Причината е желбата на „UBS” да биде што е можно поконкурентна со американските банки, кои зазедоа многу поцврст став.

Потегот на заемодавачот го води извршниот директор Ралф Хамерс. Банката исто така се обврза да им обезбеди на персоналот флексибилност на хибридниот работен ангажман.

Внатрешна анализа на банката покажува дека две третини од своите вработени била на работни места погодни за хибридна работа, додека некои улоги, како што се трговци и вработените во филијалите, ќе мора да работат од своето место. Датум за нивното враќање во канцеларијата не е утврден, изјавија добро информирани извори за „Bloomberg”.

Потегот на „UBS” поставува силен контраст помеѓу швајцарскиот заемодавател и многу негови американски ривали. „Goldman Sachs Group Inc.” бараа скоро сите американски работници да дојдат на своите работни места, кај „JPMorgan Chase & Co”. повеќето американски работници започнаа со редовните работни распореди од 6 јули, додека извршниот директор на Морган Стенли, Џејмс Горман испукал предупредувачки куршум: „Ако можете да одите во ресторан во Њујорк, можете да дојдете и во канцеларија. Ве очекуваме во канцеларија “.

Странски банки

„Fitch” го намали кредитниот рејтинг на „Credit Suisse”

Објавено

на

„Credit Suisse” доби намалување на кредитниот рејтинг од реномираната компанија за кредитен рејтинг „Fitch”. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

ЕИБ ќе обезбеди насочена поддршка за регионалните економии за справување со негативните ефекти од актуелната криза

Објавено

на

Во соработка со Народната банка на Северна Македонија, Европската инвестициска банка (ЕИБ) ја коорганизираше 8. меѓународна истражувачка конференција на тема Јакнење во време на криза: улогата на политикитепо повод 30 години монетарна самостојност на државата. Настанот се занимаваше со актуелните предизвици несигурност што произлегува од прилагодувањата на политиките по пандемијата и политичкиот одговор потребен за справување со зголемените стокови и енергетски шокови предизвикани од војната во Украина. Тој ја илустрираше засилената соработка на ЕИБ со нејзините партнери во Северна Македонија и постојаната поддршка што банката ја дава за економската стабилност на земјата и процесот на интеграција во ЕУ повеќе од 40 години. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

Светска банка: Војната предизвикува најголема економска штета во Источна Европа и Азија

Објавено

на

Светската банка ја намали прогнозата за глобалниот економски раст поради војната во Украина. (more…)

Продолжи со читање


Популарно