Connect with us

Странски банки

Швајцарската централна банка ја зголеми референтната каматна стапка за 0,75 процентни поени

Објавено

на

Швајцарската централна банка ја зголеми референтната каматна стапка за 0,75 процентни поени, што е второ зголемување во претходните 15 години.

Со ова, швајцарската банка им се придружи на другите централни банки кои се обидуваат да го запрат растот на цените со заострување на монетарната политика, пренесува „AP”.

Швајцарската централна банка соопшти дека не може да ја исклучи можноста за понатамошни зголемувања над три четвртини од процентниот поен „за да се обезбеди стабилност на цените на среден рок“.

Странски банки

ЕБОР ја намали прогнозата за раст на македонската економија

Објавено

на

Европската банка за обнова и развој ја намали прогнозата за економски раст за Македонија за 0,3 проценти. Во последниот извештај за регионалните економски состојби, ЕБOР за Македонија ја намали прогнозата од 3% на 2,7% економски раст. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

Светска банка: Со трговската диверзификација и отвореност до подобри работни места, поголем економски раст во Северна Македонија

Објавено

на

Недостигот на трговска диверзификација и концентрацијата на извозот ја ограничуваат улогата на трговијата во економијата на Северна Македонија, со стапки на раст континуирано под оние на ЕУ и другите земји од Западен Балкан. Доколку сака да создаде квалитетни работни места, да ја намали сиромаштијата и да го подобри животниот стандард на луѓето, економијата на земјата треба да стави поголем акцент на трговската диверзификација и отвореност, забележува меѓу другото новиот извештај на Светска банка, Стратегија за трговска политика 2.0 за Северна Македонија што беше презентиран денеска во Скопје. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

Централната банка на САД повторно ги покачи каматните стапки за 0,75 проценти

Објавено

на

Федералните резерви (Фед), како што уште се нарекува централната банка на САД, ги покачи каматните стапки за 0,75 проценти со намера да се запре галопирачката инфлација. (more…)

Продолжи со читање

Популарно