Connect with us

Странски банки

Швајцарската централна банка очекува профит од 49 милијарди франци во 2019 година

Објавено

на

Швајцарската народна банка (SNB) процени дека остварила добивка од 49 милијарди франци во 2019 година благодарение на инвестициите во девизи и обврзници со цел да се запре зајакнувањето на домашната валута.

Во 2018 година, швајцарската народна банка забележа загуба од 15 милијарди франци.

Најголем дел од профитот – 40 милијарди франци е благодарение на позициите во странска валута. На крајот на минатата година, девизното портфолио на ШНБ надмина 804 милијарди франци, што е повеќе од вредноста на швајцарскиот бруто-домашен производ.

Швајцарската народна банка (SNB) купува девизи за да го запре зајакнувањето на домашната валута, што инвеститорите ја сметаат за сигурна инвестиција во време на криза. Силниот франк им штети на швајцарските извозници, а поддршката за домашната економија е составен дел од мандатот на централната банка, како и одржувањето на ценовната стабилност.

Иако, од швајцарската народна банка не се бара да оствари профит, таа сепак тоа го остварува.

Дополнителни 6,9 милијарди американски долари во ланската добивка беа генерирани од зголемувањето на вредноста на вложување во злато, според првичните податоци.

Врз основа на резултатите во 2019 година, швајцарската народна банка ќе плати две милијарди франци дивиденди на сојузната влада и кантоните и ќе разговара со претставниците на Министерството за финансии за можни дополнителни исплати за 2019 и 2020 година.

Странски банки

НЛБ планира да издаде нов пакет на субординирани обврзници

Објавено

на

Нова Љубљанска банка (НЛБ) повторно планира да издаде субординирани обврзници за прибирање на дополнителен капитал. (more…)

Продолжи со читање

Банки

Европските банки да се подложат на нов стрес тест

Објавено

на

Европското банкарско регулаторно тело има идеја да воведе нови стандарди и критериуми при спроведувањето на стрес тест за банките. Според Жозе Мануел Кампа, директорот на ова тело, стрес тестот наменет за европските банки не е променет откако се случи големата финансиска и должничка криза во Европа.

Затоа Кампа предложува да се види како се движи капиталот и ликвидноста на банките под надворешен притисок но, во сценарио кое денес е пореално.

Прилагодувањето на стрес тестот на поактулени и пореални економски, финансии и надворешни закани не значи дека веднаш и многу лесно ќе се спроведе особено што за дел од европските банки овој период на ниско каматни стапки може да укаже на нови слабости кои пак, според нив може да предизвикаат непотребна паника.

Имено Deutsche Bank е под лупа дека добивала полесни стрес тестови од ECB за да не се предизвикаат дополнителни потреси во и онака деликатната корпоративна состојба на една од некогаш најмоќните финансиски институции.

Без оглед на заложбите на Европскиот банкарски авторитет не постои надлежност да се наметне нивниот стрес тест во споредба со националниот регулатор без оглед што е тело на Европската Унија, односно локалниот регулатор го спроведува стрес тестот сам според дадените препораки.

Сепак, заложбите на ЕБА ќе бидат во насока стрес тестот да даде поголем број на информации за состојбите на банките според насоките, а процедурите да бидат поевтини и поедноставни за спроведување.

Продолжи со читање

Странски банки

Девизните резерви на Русија достигнаа 557 милијарди долари

Објавено

на

Златните и девизните резерви на Русија достигнаа 557,5 милијарди американски долари во првите 10 дена од новата година, според најновите податоци на Централната банка на Русија. (more…)

Продолжи со читање

Популарно