Connect with us

Странски банки

Швајцарската централна банка објави рекордна загуба за првото полугодие од 95,2 милијарди швајцарски франци

Објавено

на

Швајцарската народна банка објави загуба во првото полугодие од 95,2 милијарди швајцарски франци (нешто повеќе од 100 милијарди долари).

Ова е најголемата загуба за шест месеци забележана од централната банка од нејзиното формирање во 1907 година, пренесува „Reuters”.

Резултатите на швајцарската централна банка беа погодени од падот на берзите, падот на обврзниците и поскапувањето на швајцарскиот франк, што сериозно ја намали вредноста на нејзините огромни девизни резерви.

Најсериозни се загубите акумулирани во вториот квартал, во кој швајцарската национална банка пријави загуба од 62,4 милијарди франци (65,6 милијарди долари). Тоа е, исто така, најлошото квартално остварување досега.

За половина година, финансиската институција оствари загуба од 97,4 милијарди франци (102,36 милијарди долари) на своите девизни позиции, додека во исто време оствари добивка од 2,4 милијарди франци (2,52 милијарди долари) на своите златни резерви.

Како резултат на колапсот на пазарите на капитал, банката пријави загуба од 44 милијарди франци (46,24 милијарди американски долари) од вреднувањето на акциите што ги поседува, додека зголемувањето на приносите на обврзниците значеше дека претрпе загуба од 48,7 милијарди франци (51,2 милијарди долари) од нејзините инвестиции во должнички инструменти.

Финансискиот резултат беше влошен и со загубата од 10,3 милијарди франци (10,8 милијарди долари) поради неповолните разлики во девизните курсеви.

Швајцарскиот франк се искачи над паритетот во однос на еврото во последните неколку недели, откако швајцарската централна банка ја напушти политиката на ограничување на поскапувањето на валутата и ги зголеми каматните стапки за да се справи со зголемената инфлација.

Минатата година, претседателот на институцијата, Томас Џордан, рече дека целта на банката не е да остварува профит и дека загубите нема да влијаат на нејзините цели на монетарната политика за стабилност на цените – одржување на инфлацијата под 2%.

„Мандатот за монетарната политика на Швајцарската народна банка секогаш има приоритет и може да има моменти кога исполнувањето на тој мандат значи прифаќање загуби“, им рече Џордан на акционерите на банката.

Останато

Бундесбанк: Германското стопанство зимава ќе влезе во рецесија

Објавено

на

Германското стопанство ќе западне во рецесија во зимската половина од годината, по неочекуваното зголемување на активноста во летниот квартал, предупреди Централната банка. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

Избрани финалистите на НЛБ Групацијата во проектот #РамкаЗаПомош

Објавено

на

Ако можеме да судиме според ентузијазмот, идеите и иновативноста на компаниите кои годинава учествуваа во проектот #РамказаПомош на НЛБ Групацијата, нема од што да се плашиме кога станува збор за одржливата иднина. Во проектот учествуваа дури 300 компании од шест пазари, со кои главната банкарска групација во Југоисточна Европа бараше одржливи решенија за предизвиците на иднината. Жирито избра 10 финалисти од секој пазар, кои меѓу другото се натпреваруваат и за спонзорски финансиски средства со кои ќе можат да ги реализираат своите идеи. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

Швајцарски банкарски гигант ќе и плати на Франција 238 милиони евра за да избегне тужба

Објавено

на

Швајцарскиот банкарски гигант “Credit Suisse” се согласи да плати 238 милиони евра на Франција за да избегне кривично гонење за измама, соопшти надлежниот суд во Париз. (more…)

Продолжи со читање

Популарно