Connect with us

Странски банки

Швајцарија се збогува со “банкарската тајна”

Објавено

на

Новата 2017 година го означи крајот на “швајцарската банкарска тајна”, по која државата беше позната ширум светот.

Во Швајцарија на 1 јануари стапи на сила Меѓународната конвенција за автоматска размена на банкарски информации (AEOI), со што и Швајцарија ќе започне да ги применува меѓународните стандарди на оданочување.

 

Повеќе од 100 земји веќе го потпишале овој договор. Потпишувањето ќе осигура дека информациите за банкарските сметки на граѓаните од државите потписнички ќе се споделуваат годишно.

 

Швајцарија ќе започне да ги собира податоците од 2017 година, а ќе почне да ги споделува со земјите од 2018 година.

 

Досега швајцарските банки можеа да даваат информации за сметките во банките само на мал број држави, но ни тогаш не гарантираа потполна соработка со даночните власти.

Странски банки

„Fitch” го намали кредитниот рејтинг на „Credit Suisse”

Објавено

на

„Credit Suisse” доби намалување на кредитниот рејтинг од реномираната компанија за кредитен рејтинг „Fitch”. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

ЕИБ ќе обезбеди насочена поддршка за регионалните економии за справување со негативните ефекти од актуелната криза

Објавено

на

Во соработка со Народната банка на Северна Македонија, Европската инвестициска банка (ЕИБ) ја коорганизираше 8. меѓународна истражувачка конференција на тема Јакнење во време на криза: улогата на политикитепо повод 30 години монетарна самостојност на државата. Настанот се занимаваше со актуелните предизвици несигурност што произлегува од прилагодувањата на политиките по пандемијата и политичкиот одговор потребен за справување со зголемените стокови и енергетски шокови предизвикани од војната во Украина. Тој ја илустрираше засилената соработка на ЕИБ со нејзините партнери во Северна Македонија и постојаната поддршка што банката ја дава за економската стабилност на земјата и процесот на интеграција во ЕУ повеќе од 40 години. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

Светска банка: Војната предизвикува најголема економска штета во Источна Европа и Азија

Објавено

на

Светската банка ја намали прогнозата за глобалниот економски раст поради војната во Украина. (more…)

Продолжи со читање


Популарно