Connect with us
P2_P_MK_1600x400

Останато

Членовите на ММФ ветија дека нема да ги користат своите валути како трговско оружје

Објавено

на

Договорот беше склучен откако министерот за финансии на САД, Стив Манучин повторно изрази загриженост во врска намалувањето на јуанот во однос на доларот – пад, кој според сомневањата на Вашингтон може да има за цел да даде трговска предност на кинескиот извоз и да ги компензира американските царини.

Во соопштението издадено од владејачката комисија на ММФ, земјите членки исто така се согласуваат да разговараат за начините за подобрување на Светската трговска организација, па таа да може да ги прими подобро трговските спорови.

Членките се обврзаа дека ќе се воздржуваат од конкурентни девалвации и нема да ги насочуваат навните девизни курсеви во конкурентни цели.

Стравувањата дека ескалацијата на глобалниот напон во трговијата и зголемените каматни стапки во САД можат да влијаат на растот ги потресоа светските пазари во последниве денови и доведоа до предупредувања за зголемени ризици од страна на финансиските лидери, кои се собраа на годишната средба на Меѓународниот монетарен фонд и Светската банка. Настанот се одржува во индонезискиот туристички остров Бали.

Останато

7% од кредитоспособните лица, лани зеле брз кредит

Објавено

на

Граѓаните се заинтересирани за услугите на финансиските друштва, познати како брзи кредити. Земаат просечно меѓу 200 и 400 евра кредит, а во минатата година седум отсто од кредитоспособното население во земјава било опслужено од овие финансиски друштва. Од година во година секторот расте, а за поголема сигурност за потрошувачите дел од овие друштва што работат во земјава формираа Асоцијација на финансиски друштва. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Сузбивање на сивата економија е можно со здружена стратешка акција

Објавено

на

Проектот на УСАИД Партнерство за подобра бизнис регулатива одржа форум на тема: „Механизми за елиминација на сивата економија, имплементација и очекувани резултати“, во организација на Сојуз на стопански комори на Македонија. На високо ниво, претставниците на Владата, домашни и странски експерти, професори и истакнати стопанственици дискутираа за најголемите предизвици на компаниите во борбата со сивата економија, конкретни решенија за нејзино сузбивање како и очекуваните ефекти за стопанството и економијата од воведување  на нерегистираните субјекти во системот. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Фондовите од вториот пензиски столб управуваат со милијарда евра на 490.000 идни пензионери

Објавено

на

На крајот на минатата година во двата отворени задолжителни фонда од вториот пензиски столб – КБ Прв пензиски фонд и Сава пензиски фонд членуваа вкупно 490.035 идни пензионери на кои од личниот доход им се издвојуваат средства во задолжителните пензиски фондови. На крајот на 2018 година тие управуваат со безмалку 1 милијарда евра средства на своите членови колку што се собрани во 13те години, односно од почетокот на пензиската реформа во 2006 година. Иако на самиот почетокот на реформата, стартната позиција на двете друштва беше иста, сепак КБ Прв пензиски фонд сега има повеќе членови, поголемо пазарно учество и управува со повеќе средства во споредба со другиот фонд, односно управува со портфолио кое е поголемо за околу 62 милиони евра. (more…)

Продолжи со читање
Unibanka_banner_300x250

Популарно

Copyright © 2018 bankarstvo.mk. All Rights Reserved. Developed by Digital Orange